Günün Kitabı | Ölmez Otu / Dağın Öte Yüzü 3 | Yaşar Kemal

Kitap değerlendirme: Gülten Turkel
Yaşar Kemal’in güzel anlatımı ile yine Çukurova. Üçleme olarak yazdığı “Dağın Öteki Yüzü” kitabının son cildi. Yaşar Kemal bu üçlemesini aslında Aligorik anlatım şekli olarak tanımlar.
Yani kitabında adaleti, hukuku, mutluluğu, aklı iyi bir devletin nasıl olması gerektiğini tartışır. Tüm bunları Çukurova köylülerinin fakirlik, cehalet ve kimsesizliği üzerine kurar. Cildin birinci ve ikinci bölümlerindeki köylülerin ezilmişliği, fakirliği ve hele ki cehaletlerinin yarattığı ermişlerini tanımıştık. Bu bölümde böylesine bir zorlu yaşamın oluşturduğu acımasızlıklarına tanık olacağız. Tabii bu da cehaletin getirdiği en son nokta.
Yalak köylüleri yine Koca Halil’in önderliğinde pamuk toplamaya çıkarlar. Çıkarlar ancak Uzunca Ali’nin sıkıntısı büyüktür. Bir taraftan ekonomik olarak toplamaya çıkma zorunluluğu diğer tarafta da iyice yaşlanmış olan Meryemce’yi beraberinde götürememenin ikilemi arasında sıkışmıştır. Tüm köy halkı gider, Uzunca Ali eşi Elif ile düşünür taşınır sonunda Meryemce’yi yalnız bırakıp gitmeye karar verir. Bolca yufka yapar ve dama asarak sessizce yola koyulur çoluk çocuk. Meryemce ıssız köyde yalnız başına kalır. Pamuk toplama yerine ulaşınca yanında Meryemce’yi görmeyen köylü onu Uzunca Ali’nin öldürüp de geldiğini düşünür. Uzunca Ali ne dese inandıramaz. Bu arada Muhtar Sefer ile halen kimse konuşmamaktadır. Hırsından kuduran Sefer yine bir hainlik düşünür. Köyde yapayalnız olan Meryemce’yi öldürmesi için Ömer’i kandırır. Böylece Uzunca Ali den şüphendirilip onu dama attırmayı planlar.
Fakirlikleri, ezilmişlikleri yetmezmiş gibi halkın birde birbirine dirlik vermemesi olacak iş değildir. Ömer Meryemce’yi öldürecek midir? Bunu kitabı okumak isteyenlere bırakıyorum. Büyük ustanın yine büyük bir eseri olduğunu söylemek isterim. Tadı damağımda kaldı denir ya, aynen öyle bir hisle kapatıyorsunuz kitabın kapağını. Keyifli okumalar diliyorum.
KİTAP TANITM BÜLTENİ | YAPI KREDİ YAYINLARI
Başı dara düşenler, yaratıları düş dünyasında bulurlar yollarını. Ayakta kalabilmek için sığındıkları bu dünya bir yandan onları yaşatırken, bir yandan da hikâyelerini örer. Dağın Öte Yüzü üçlüsü darda kalanların yarattıkları düş dünyasının büyük ve Görkecili hikâyesidir.
Üçlünün üçüncü kitabı Ölmez Otu Toros dağlarından Çukurova’ya uzanan bir toprakta yeşerir. Pamuk toplamaya inen Ya
lak köylülerine kendi yarattıkları efsane eşlik eder. Ancak mitin yıkılışını anlatan satırlar, vahşi olduğu kadar olağanüstü bir türlü gibi içimize işler.
Yayın Tarihi: 05.01.2018
ISBN: 9789750807435
Dil: TÜRKÇE
Sayfa Sayısı: 352