Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 34 °C
Parçalı Bulutlu

Latince İfade “Ne Supra Crepidam” Türkçe Çizim ve Deyimi

10.07.2025
126
A+
A-
Latince İfade “Ne Supra Crepidam” Türkçe Çizim ve Deyimi

Değerlendirme, Gazanfer Eryüksel

Latince ifadesi “Ne supra crepidam” olan Türkçe; “Çizmeyi aşma” deyim ve hikâyesi oldukça ilginçtir. Yunan ressam Apelles’e ithaf edilir. Apelles tablolarını sergilemek için bir sergi açar.

Serginin ziyaretçilerini uzaktan uzağa izlemeye koyulur. Ziyaretçiler arasındaki ayakkabıcı, ressamın bir tablodaki “çizme” çiziminde yaptığı hatayı fark eder ve Apelles’e hatasını düzeltmesini önerir.

Ressam karşısında ayakkabıcı olduğundan eleştiriyi kabul eder ve alçakgönüllülükle düzeltir. Ancak ressamın yumuşak başlı olumlu tavır göstermesinden cesaret alan ayakkabıcının egosu şişer ve diğer tablolara yorum yapmaya başlar.

Bu defa bacakları, pantolonu ve diğer detayları ele alır. Öfkelenen Apelles ayakkabıcının yanına gelir ve ona: “Efendi, haddini bil, çizmeyi aşma!” der.

Aslında bu uyarı değil; cehaletin cesaretine atılmış soğuk bir tokattır. Dinlemekten çok her konuda fikri olanlara söylenebilecek bir cevaptır. “Çizmeyi aşma.”

Bugüne gelinirse, bu uyarı her zamankinden daha anlamlıdır. İnsanoğlu kendi sınırlarını unutmuş durumdadır. Her detaya müdahil olmaya çalışanlar var. Sosyal medyada kulaktan dolma bilgiler yayılmaktadır.

Sanat bilmeyen sanata, şiir okumayan şiire, okumayan yazana karışmaktadır. Birbirlerini hiç tanımayan bireyler dahi diğerlerinin kiminle mutlu olabileceklerini tartışmaktadır.

Yapıcı eleştiri ve densizlik arasındaki çukur günbegün daha da derinleşiyor. Oysa bilinmeyen bir konuda susmak zayıflık değil, bilginin değerine verilen saygıdır. İki kelime öğrenenin filozof olmadığı gibi, hakem, eleştirmen, encümen sayılmamalıdır.

Çizmeyi aşanların, sandaletin dahi nasıl yapıldığı hakkında fikirleri bulunmamaktadır. Söz söylemeden iyice durup düşünmek lazım.

Tablo şahane veyahut değil! Bu tabloya yorum yapmaya gerçekten kimin hakkı vardır? Amaç, konuşmak için konuşmak mıdır?

Her söz değer katmaz, bazı sözler sadece havada yankılanır. Ters tepkiyle karşılaşır.

Ve unutulmasın ki; haddini bilmeyen ve bunu öğrenmeyen insana ne Apelles’in sabrı yeter ne de tahammülü hayatın.

 

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.