Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 17 °C
Parçalı Bulutlu

Günün Kitabı | Babam Ȃşık Olunca | Dursaliye Şahan

Günün Kitabı | Babam Ȃşık Olunca | Dursaliye Şahan

Kitap Değerlendirme Yazarı: Betül Çakıroğlu

Kitabı okuyup bitirdiğimde yüzümde bir gülümseme vardı. Bunu sizden başkası yazamadı demek istedim Dursaliye Şahan’a. Ama geç bir saatti aramayı ertesi güne bıraktım.

Kitabın yolculuğunu da biraz bildiğim için çıkar çıkmaz hemen almıştım. Yazısını yazmak için biraz bekledim.

85 sayfadan ve altı bölümden oluşan kitap daha uzun olabilir miydi, diye düşünmeden edemedim.

Bölüm isimleri ve bölüm başlığı altındaki cümleler sizi daha sayfanın girişinde düşünmeye ikna ediyor. Bu çok düşünülmüş, incelikli seçilmiş cümlelerden ilki şöyle:

En güzel ev, en sevdiğin mahalledeki evdir.” 

Birinci bölümde evlerinden taşınma telaşı içindeki bir aileyi görüyoruz. Ama hikâye bir taşınma öyküsünden ibaret değil. Öztürk ailesini tanıyoruz.

İkinci bölümde neden taşındıklarını görüyoruz. Bir modern Zübük hikayesi başlıyor. Pazarcılıktan, milletvekilliğine giden yolu okur olarak biz de görüyoruz. Toplumsal sorunları ele alış biçimi açısından oldukça başarılı bir yapısı var. Çocuğun gözünden olaylar anlatılırken yetişkinlerin onun hakkında söylediklerini italik karakterlerde yazılan kısımlarda okuyoruz. Bölüm “Ne olacak bu memleketin hali,” deyişi ile kapanış yapıyor.

Üçüncü bölüm aile yapısı içindeki çocukların anlamaya çalıştıkları şeyler aydınlanırken yine toplumsal sorunları yazar bize çok esprili bir dille anlatıyor. Botoks ve korse kelimeleri ile karşılaşıyoruz. Çocuk gelin kavramı değişik ve haklı bir yorumla konu içinde harmanlanmış.

Dördüncü bölümde kitabının adının neden bu olduğunu okur olarak çözüyoruz. Bunu kurgunun başından itibaren nasıl görebilirdik acaba diye düşünmeden edemedim. Babası öyle bir şey yapıyor ki gülsem mi, ağlasam mı bilemedim.

Beşinci bölüm plan, altıncı bölüm çözüm ile bitiyor.

“Bazen çözüm çıkmaz dediğin o sokaktan geçebilir.”

Hikâyede zaman okura göre değişiyordu. Ben kendi çocukluğum gibi okurken, başka türlü de okunabilir.

Mekân, Ankara olsa da biraz Paris de hissediyoruz.

Modern Zübük, Efendi Bey, “Bakanlık artık beni kesmez,” diyerek kitaba son noktasını koyuyor.

YAZAR HAKKINDA

Dursaliye Şahan; Sivas/Suşehri Geyikpınar köyü doğumlu. Dört yaşında ailesi ile İstanbul’a göç etti. İstanbul’daki 13 yıllık banka memurluğunu, Londra’da temizlik işçiliği, öğretmenlik ve gazetecilik takip etti. Aynı yıllarda kadın, göçmenlik ve ırkçılık temalarının ağır bastığı öyküler ve tiyatro oyunları yazdı. Uzunca bir süre Birgün gazetesine ve Avrupa gazetesine röportajlar yaptı.

Ayrıca karikatürist Semih Bulgur ile Zabit Londra’da isimli haftalık bant karikatürünü hazırladı. Birçok öyküsü İngilizceye çevrilerek çeşitli dergilerde ve kitaplarda yayımlandı. Yurt içinden ve yurt dışından çeşitli öykü ve edebiyat ödülleri aldı.

Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Bölümü’nden mezun olan Dursaliye Şahan halen çocuklara, engellilere ve yetişkinlere yaratıcı yazı ve kısa film öykü atölyeleri düzenlemektedir.

İki öyküsü televizyon dizisi olan Dursaliye Şahan’ın Hacı Murat ile Ali Haydar isimli sinema projesi Kültür Bakanlığı tarafından yazım desteği aldı.

 

Kitabın Künyesi: Babam Ȃşık Olunca

Yazan: Dursaliye Şahan

Yayın Koordinatörü: Berrin Karadeniz

Editör: İlke Buzak

Kapak Tasarım: Banu Moğulkoç

Sayfa Düzeni: Cansu Kaplan

Yayınevi: Cumhuriyet Kitapları- Gençlik

 

Betül Çakıroğlu

Gelibolu’da doğdum ve 2002 yılından bu yana İstanbul’da mimar olarak çalışıyorum. Kızımın doğumundan sonra çocuk kitapları tekrar hayatıma girdi. Yazmayı ve okumayı çok seviyorum. Fantastik kurgular ve mitoloji özel ilgi alanlarım. Göçebe, Karşılaşma ve Ayna Meselesi kolektif öykü kitaplarında öykülerim yayınlandı. Nevzat Süer Sezgin’in Yetişkinler İçin Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Atölyesi’ni bitirdim. Eksi 18 Edebiyat Açık Kürsü platformunda deneme yazılarımı paylaşıyorum. Yine Eksi 18 Edebiyat grubuna ait Kıpırtı Çocuk Dergisi’nde gönüllü olarak çalışmaktayım.

 

Haber Kaynağı: https://suaredergi.com.tr/babm/

 

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.