Günün Kitabı | Sonsuz Kaçış | Joseph Roth
Kitap değerlendirme yazarı: Gülten Türkel
Avusturyalı ünlü yazar Joseph Roth tarafından kaleme alınan ve orijinal adı Flucht ohne Ende olan Sonsuz Kaçış, ilk kez 1927 yılında yayımlanmış, I. Dünya Savaşı’nın ve sonrasındaki altüst oluşların birey üzerindeki yıkıcı etkisini ele alan sarsıcı bir modern klasik romandır.
Müzikle uğraşma üzerine hayat kurmayı hayal ederken, ani gelişen olaylar sonucu asker olan kitap kahramanı Avusturyalı üsteğmen Franz Tunda, 1916 yılında Ruslar esir düşer. Ceket astarında fotoğrafını taşıdığı nişanlısına kavuşabilmek için bin bir zorlukla esir kampından kaçar ve zorlu saklanmalarının ardından ülkesine doğru yola çıkarken bu kez Gürcü devrimcilerin eline düşer, bununla da kalmaz daha sonraları Bakü’ye görevlendirilir, farklı ülkelere geçer. Soluksuz bir şekilde akan olaylarla değişik ülke ve kültürler arasında çabalar durur. Uzun bir süre sonra ülkesine, normal hayata döndüğüne sevinirken hayata, çevresine, dünyaya yabancılaştığını, toplumun dışında kaldığını görür.
Kısaca, Franz Tunda’ nın hayatta kalabilmek, nişanlısına kavuşabilmek için harcadığı çabanın, ömründen saydığı onca yılların, gösterdiği soluksuz mücadelesinin sonucunda her şeyin, boşa gitmiş olmasını görmek üzücüydü.
Severek ve merakla okudum.
KİTAP TANITIM BÜLTENİ | CAN YAYINLARI
Üsteğmen Franz Tunda, Doğu Cephesi’nde Ruslara esir düşmüştür. Kaçmayı başardığında kendini kanlı bir içsavaşın ortasında bulur; uçsuz bucaksız Sibirya taygalarında bir çiftliğe sığınır ve savaşın sona erdiğini ancak yıllar sonra öğrenir.
Savaş sonrası memleketine ve geride bıraktığı nişanlısına dönmek üzere yola çıktığında ise kendini Bakü, Moskova, Viyana ve Paris arasında savrulan, nereye giderse gitsin yabancılık çeken bir adam olarak bulur. Çünkü onun bildiği eski Avrupa (Avusturya-Macaristan İmparatorluğu) artık yok olmuştur ve yeni kurulan dünya düzeninde Tunda gibilere yer yoktur.
Çalkantılı savaş sonrası ortamında Bakü’den Moskova’ya, Viyana’dan Paris’e savrulur. Dünün dünyasının yerinde, artık Franz Tunda gibilere kapalı olan yeni bir Avrupa kurulmaktadır.
Joseph Roth, yok olan bir imparatorluğun kaybolan değerlerini ve yaşam biçimini özlemle yâd ederken, devrim Rusya’sının coşkulu kalabalıklarına ve Avrupa’nın yıkık haldeki sokaklarına da uğruyor. Savaşın söndürdüğü hayatları ve hayalleri anlatan Sonsuz Kaçış, parçalanmış bir dünyada evini arayan modern Odysseus’un yolculuğu…
Çevirmen: Mehmet Ali Sevgi
Yayın Tarihi: 05.03.2019
ISBN: 9789750740039
Dil: TÜRKÇE
Sayfa Sayısı: 136
…..
