Dolar 38,8001
Euro 43,4577
Altın 4.054,52
BİST 9.700,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 23 °C
Hafif Yağmurlu

Günün Kitapları | Değerlendirme: Gazeteci Özkan Saçkan

Günün Kitapları | Değerlendirme: Gazeteci Özkan Saçkan

27 NİSAN TARİHLİ GÜNÜN KİTAPLARI

 Kitapçıların raflarında yer alan 6 kitabı sizler için yorumladım.

//ZAMANSIZ KADINLAR: “Mükerrem Yılmaz, yüreğimize aşina öyküleri taze bir sesle dile getiriyor. Bize de köşemize kıvrılıp Zamansız Kadınların dünyasında yitip gitmek düşüyor.” Defne Suman.

//ARSENYEV’İN YAŞAMI: “Herkes Arsenyev’in Yaşamı’nı benim hayatım olarak okuma eğiliminde. Halbuki öyle değil. Gerçeklik, hakkında doğrudan yazamayacağım bir şey.” İvan Bunin.

//ZÜLEYHA GÖZLERİNİ AÇIYOR: Yazarın ailesinden de izler taşıyan kitap, hayatta kalmanın değil yaşamanın, vicdanın uyanışının romanıdır. 

//GELİBOLU’DA BİR YIL: 1915 Şubat ayında denizden bombardımanlarla açılan Çanakkale cephesi, Ocak 1916’da son İtilaf kuvvetleri askerinin de çekilmesiyle yaklaşık bir yıl sürdü.

//KAYIP ARANIYOR: Babası da öyleydi. Konsolosluk ettiği büyük şehirden kaçıverir, kalkar, İsviçre’nin bir köyüne, bir oteline gider kapanırdı.

//MAVİYDİ SUYDU BUĞUYDU: Bu kitap şairin ikinci kitabıdır. Şiirleri gözünüzde resmederek okuyacaksınız.

 


İşte o kitaplar;

//Çocukluktan yetişkinliğe, yaşlılığa kadınlarla yüzleştiriyor

MÜKERREM Yılmaz’dan ZAMANSIZ KADINLAR. “Yazar ince nakış hikayeler anlatıyor. Kadınların hikayeleri…belki de gerçekliğin masal dinginliği ile ifadesi dense yeridir. Çünkü okuyanın zihninde çentikler bırakıyor anlattıkları. Çocukluktan yetişkinliğe, yaşlılığa kadınlarla yüzleştiriyor bizi içeriden, derinlerden bir yerlerden. Umuttan acıya gidip gelen yaşanmışlıklar. İnce bir hınzırlık da var söylediklerinde. Konuşur gibi dile getiriyor olayları Mükerrem. Okurken o duyguya kapılıyor insan. Bir solukta anlarla, hayatlarla buluşturuveriyor sizi. Özgün, içten, duyarlı…” Enis Rıza. 88 SAYFA.
(A7 KİTAP)

 


//Devrim öncesi Rusya’sında geçen hikâye

İVAN Bunin’den ARSENYEV’İN YAŞAMI. Kimi ve neyi seversek sevelim bu aşkın içinde sevdiğini sonsuza kadar yitirme korkusunun verdiği bir acı vardır. Rus bozkırlarında kaygısız geçen çocukluk yılları, Arsenyev’in çocukluk dünyasını şiddetle istila eden ölüm, ergenliğin ilk kıpırtıları, ilk aşk… Devrim öncesi Rusya’sında geçen bu hikâye, Arsenyev’in kadınlarla ilişkilerini, anlam ve tatmin bulma mücadelesini ve nihayetinde insan varoluşunun bencil, değişken doğasının farkına varışını ele alıyor. Kitap, birçok Rus yazar gibi devrimden sonra sürgün hayatı sürmüş ve anavatanına bir daha hiç dönmemiş olan, 1933’teyse Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen ilk Rus yazar Ivan Bunin’in tek romanı. 344 SAYFA.
(CAN YAYINLARI)

 


//Hayatta kalmanın değil yaşamanın, vicdanın uyanışı

GUZEL Yahina’dan ZÜLEYHA GÖZLERİNİ AÇIYOR. Yazarın büyük bir yankı uyandırarak pek çok ödül alan, yirmiden fazla dile çevrilen, televizyon dizisine uyarlanan ilk romanı, Sovyetler Birliği zamanında, toprak sahiplerini mülksüzleştirmeye yönelik programın bir parçası olarak ücra bir Tatar köyünde yaşarken Sibirya’ya sürgüne gönderilen genç bir kadının yazgısını konu alır. Züleyha 1930 kışıyla başlayan ve 16 yıl süren bu hikâyede dışarıdaki dünyayı tanımaya, diğer sürgünlerle ilişkiler kurmaya çabalar. Zorlu koşullarla mücadele ederken, bir yandan da yaşam hakkını doğaya ve devlete karşı her gün savunmak zorundadır; kimliğini ve yaşamak için nedenlerini sorgularken anneliği, aşkı ve arkadaşlığı bulur, kendini özgürleştirir. “Trajik bir tarihi konunun büyük bir düzyazıya dönüştürülmesini sağlayan simyanın ortaya çıkması son derece zordur… Tanık olduğumuz şey çok güçlü bir ilk roman – çok uzun zamandır beklediğimiz türden. Ve önemli olan şey simyanın işe yaramış olması: Konu edebiyata yeniden nüfuz etmiş.” Pavel Basinski. “Böyle genç bir yazarın, cehennemdeki sevgi ve şefkati göklere çıkaran böylesine güçlü bir eseri nasıl yazdığı benim için tam bir muamma…” Lüdmila Ulitskaya. 272 SAYFA.
(EVEREST YAYINLARI)

 


//Çanakkale zaferinin görsel tarihine sıra dışı bir katkı

BAŞAR Eryöner’den GELİBOLU’DA BİR YIL. Sonuçlarıyla sadece kendi coğrafyasını değil, dünya tarihini de etkilemiş Çanakkale muharebelerinin 110. yıldönümü. İtilaf Devletleri o güne değin toplanmış en büyük armadayla Çanakkale Boğazı’nı geçerek İstanbul’u düşürüp hem nefesi kesilmekte olan Rusya’ya yardım sağlamak hem de doğuda yeni bir cephe daha açarak Almanya’yı sıkıştırmak istiyordu. 1915 Şubat ayında denizden bombardımanlarla açılan Çanakkale cephesi, Ocak 1916’da son İtilaf kuvvetleri askerinin de çekilmesiyle yaklaşık bir yıl sürdü. Yazar, bu albümde, Osmanlı ordusunun seferberlik faaliyetlerinden başlayarak, deniz muharebeleri, çıkarma harekâtı, kara muharebeleri, tahliye, mütareke günleri ve işgal dönemiyle savaş propagandasına dair fotoğraf ve efemeralardan oluşan, bir kısmı şimdiye kadar görülmemiş veya nadir rastlanabilecek görsel malzemeyi bir araya getirerek Çanakkale zaferinin görsel tarihine sıra dışı bir katkı sunuyor. 248 SAYFA.
(İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI)

 


//Birdenbire Ankara ona pek sevimli, pek cici geldi

SAİT Faik Abasıyanık’tan KAYIP ARANIYOR. “Nevin bu kararı aldıktan sonra artık bu meseleyi düşünmedi. Şimdi kendisini sahiden hür hissediyordu. Gazeteyle vazifesini bitirmişti. Özdemir’le ilgisini kesmişti. Bu akşam büsbütün kesecekti. Ankara’yı, stepin ortasındaki bir Avrupa küçük şehrine benzeyen bu güzel şehri bırakacaktı. Birdenbire Ankara ona pek sevimli, pek cici geldi.  Sanki onu cebine almış gibiydi. O Avrupa’da da böyle küçük şehirlere delicesine bağlanırdı. Halbuki Paris’ten korkardı. Babası da öyleydi. Konsolosluk ettiği büyük şehirden kaçıverir, kalkar, İsviçre’nin bir köyüne, bir oteline gider kapanırdı.” 96 SAYFA.
(KIRMIZI KEDİ YAYINLARI)

 


//“Şiirimin sözcüklerini yıldızlardan derleyeceğim…”

NURAN Müftüoğlu Güler’den MAVİYDİ SUYDU BUĞUYDU. Bu kitap şairin ikinci kitabıdır. Şiirleri gözünüzde resmederek okuyacaksınız.

“Bugün gökyüzünden topladım

sözcükleri

özgürlüğü seçmişler

alıp şiirime mavilerini

salıvereceğim…

bahçemde bir gonca

gülümsemiş

açmış kendisini gülleşmesine

bekleyeceğim…

sevinç beklentileri içindeyim

akşamüstü

gül-ü şarapla

şiirimin sözcüklerini

yıldızlardan

derleyeceğim…” 150 SAYFA.

(KORA YAYIN)

 

//

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.