Dolar 38,4519
Euro 43,6867
Altın 4.059,01
BİST 9.430,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 24 °C
Hafif Yağmurlu

Kerim Özbekler ile Söyleşi | Yiğit Emir Ahi

Kerim Özbekler ile Söyleşi | Yiğit Emir Ahi

-Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz ?

 -1 Kasım 1951 Nazilli (Aydın) doğumluyum, 14 yaşında Hürriyet Haber Ajansı (HHA) muhabiri oldum. Kısa süre içinde, AA-THA-AK AJANS-Günaydın-Milliyet Gazetesi vb. gibi zamanın büyük gazete ve haber ajanslarında görev yaptım. İlk şiir kitabımı askere gitmeden önce ”Yalnızlıklar Benimdir” ismi ile çıkardım, ne yazık ki hiç ilgi görmedi desem olur. Askerliğimi yaptıktan sonra Nazilli Sümerbank Bez Fabrikası’na girdim ama burada da istediğimi bulamadım. 8-9 ay sonra buradan da istifa ettim, basın yayın çalışmalarına başladım. Yenipazar İlçesi’nde Efe Gazetesi’ni, Kuyucak İlçesi’nde Hizmet Gazetesi’ni. Bozdoğan İlçesi’nde ise Fısıltı Gazetesi’ni yayınladım, 1980 ihtilali olduğu zaman resmi ve yarı resmi ilanlar kesildiği için gazetelerin yayınlarını durdurdum. Kitap yayınlamaya başladım, ilk 9 kitap şiir kitabı idi. Hiç birisi satmadı, 10.kitaptan sonra il ve ilçeleri tanıtan kitaplar yazmaya başladım. Bu kitapların satışı iyi idi ama paralarını başkaları yediği için 17 kitap çıkarmama rağmen 5 kuruş kazanamadım, toplam kitap tirajı 50.000’de kaldı. Hayat hikayemi ve bibliyoğrafyamı uzun bir çalışmadan sonra eksik de olsa zar zor tamamlayıp,

 https://edebiyatdefteri.com/siir/1602053/sair-kerim-ozbekler-in-hayat-hikayesi-ve-bibliyografyasi.html şeklindeki web sitesinde yayınladım. Burada her konu yıllara göre tarih sırasına göre verilmiştir, bu bibliyoğrafyadan gazeteci-yazar-şair-edebiyatçılar başta olmak üzere herkesin yararlanabileceğini tahmin ediyorum.

-“İlk kitap”, hem yazar hem yayınevi açısından birlikte yeni bir yola çıkma heyecanını taşır. Siz, “ilk kitap” olgusuyla ilgili neler söylemek istersiniz ?

 -Ben ilk kitabımı yayınladığımda sevinmedim değil, ilk sevincimi şu şekilde yaşadım. Denizli’nin Sarayköy İlçesi’nde sık sık yanına gidip geldiğim İlhan Sun isimli bir matbaacı ve gazeteci abimiz vardı, aramızda oldukça fazla yaş farkı da vardı. Ben o sıralar HHA muhabirliği yapıyordum ama şiirde yazıyordum, bir gün kendisine şiir kitabı çıkaracağımı ifade ettim. 16 sayfalık şiir kitabını 1.000 liraya basacağını ifade edince bir Cumartesi günü kendisine şiirlerimi teslim ettim, hiç unutmuyorum ”Sarayköy’ün Sesi” isimli bir gazete çıkarıyordu haftada bir, bana da gönderiyordu. Pazartesi günü gelen gazetenin bir tarafına ”Kitaplar Basıldı.” diye yazmış, gidip kitapları aldım geldim ama maalesef hiç birisi satılmadı desem iyi olur. Bundan kendime hiç ders çıkaramadım, arka arkaya 8 tane daha şiir kitabı bastım, hepsi de fiyaskoyla sonuçlandı.

 -Mesleğiniz mi sizi yazarlığa yönlendirdi ?

 -Ben çok küçük bir yaşta bu işin içine girdiğim için, haber-yazı ve şiirlerimi gönderdiğim yayın organlarında yayınlanması beni sevindiriyordu. 14-15 yaşlarında bir çok yayın organlarında yazı ve şiirlerim çıkıyordu, bunları o zamanlar mektupla gönderiyordum. HHA’dan aldığım para ile bunları finanse ediyordum, Türkiye’nin dört bir tarafındaki gazetelere ve edebiyat dergilerine yazı ile şiirlerimi ulaştırıyordum. Askere gidinceye kadar belki 200-300 farklı gazete ve dergide eserlerim yer alıyordu ama bunların bana nasıl bir sonuç getireceğini bilemiyordum. Sonunda bir gün ancak kitap yazarsam maddi bir sonuca kavuşabileceğimi anladım ama bastığım 9-10 kitap hiç para kazanmayınca yanlış yaptığımı anladım. Türümü, araştırma kitaplarına çevirdim. Bir yıl sonunda kitap paralarını toplamaya başladım, bu seferde o zamanlarda yüzde 100-150 civarında seyreden enflasyon para kazanmamı engelledi. Her şeye rağmen girdiğim yoldan dönmedim, yola devam ettim. Yazı yazan birisinin bu yoldan dönmesi çok zordur, ben hala aynı güzergahta gitmeye devam ediyorum.

-Yazdığınız kitapların raflarda yerini aldığını görmek nasıl bir his ?

 -Ben bu hissi çok yaşadım, çok keyifli bir olay ama beni en çok sevindiren olay ise İstanbul Beyazıt’ta gerçekleşti. Benim kitaplarım genellikle Ege Bölgesi ile İç Anadolu bölgesi’nde yaşayan kişilerin alıp okuyacağı kitaplar, uzatmayalım bir gün İstanbul’a gittiğimde Beyazıt’ta bulunan ve işportada kitap satan kişileri ve kitapları inceliyordum. Bir baktım, benim yazdığım ”Aydın ve İlçeleri” isimli kitabı yerde gördüm. Satıcıya bu kitabın yazarı olduğumu, bu tezgaha nasıl düştüğünü sordum. Birisi gelip bir bağ bıraktı dedi, durumu anlamakta gecikmedim. Turgut Özal zamanında vergiler yükseltilmişti, bazı esnaflar sık sık dükkan kapatıyordu. Benim kitapları bir çok kitapçıya konsinye bırakıyordum, yani ”Kitaplarımı sat, parasını sonra öde.” diyordum. O sıralar dükkan kapatanlar arasında kitapçılarda yer alıyordu, kitapçı satamadığı veya elinde kalan kitapları gelip böyle yerlerde paraya çeviriyordu ama bu para bana dönmüyordu. Zaten adam iflas etmiş oluyordu, bulunduğu kenti terkediyordu. Ben, bu tür olayları fazlasıyla yaşadım.

-En sevdiğiniz kitabınız hangisidir ?

 -Yazdığım bütün kitapları severim ama yazmış ve yayınlamış olduğum kitapların arasında bulunan ”Muhteşem Bir Eser”i dünyanın bir çok yerine bile postalamıştım, bu yerlerden bir çok teşekkür mektubu aldım. Lakin Almanya Cumhurbaşkanı’ndan aldığım bir mektup çok ilginçti, Almanya’ya yerleşirsem bana maddi ve manevi destek vereceklerini izah ediyordu. Bu mektuba cevap vermedim, bir başkası olsa çoktan uçardı. Eserin içinde o zaman ki devlet görevlilerinin fotoğraflı hayat hikayeleri-bazı yazar ve şairlerin hayat hikayeleri-bazı ülkelerin birer sayfalık kısa tanıtımları-yazı ve şiir yayınlayan gazete ile dergilerin isim ve adresleri yer alıyordu, almanak türündeki bu eseri daha sonraları bir çok kuruluş yayınlamaya başladı.

 -Kitap uyarlamalarının sinemaya aktarılması hususundaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz ? Kitaplarınızı beyaz perdede görmek ister misiniz ?

 -Sinema filmlerinin bir çoğu zaten hikaye ve romanların senaryo şekline getirilmesi ile meydana getiriliyor, benim kitaplarımda sinemaya uyarlanacak Yörük Ali Efe ile Demirci Mehmet Efe gibi efelerin kısa hayat hikayeleri var. Yörük Ali Efe’nin hayat hikayesini yazan Sabahattin Burhan ile Demirci Mehmet Efe’nin kitabını yazan İbrahim Kiraz’ın 4’er ciltlik bu konuda yazdıkları 2.000 sayfayı geçen eserleri mevcut. Demirci Mehmet Efe’nin filmi çevrildi ama hem yazar ve hem de film yapımcısı bu işten para kazanamadı, Kiraz’a da film yapımı teklif edildi ama anlaşılamadı. Bu 2 yazara da kitapları yazarken ben bazı dökümanlar verdim, bunlar da kitaplarında bana teşekkür ettiler. Benim kitaplarım sinemaya uyarlanacak nitelik taşımıyor, zaten sinemaya uyarlanacak hikaye ve roman yazmak için vaktim de olmuyor. Kitaplarının konusunu sinemada görmek isteyen çok sayıda yazar olduğunu biliyorum ama o kitaplara senaristler ulaşamaz, bu işlerde çok para döndüğü için senaristler genellikle İstanbul’da tanıdıkları yazarların eserlerini sinemaya aktarıyorlar.

-Beş yıl içinde ulaşmak istediğiniz hedefleriniz nelerdir ?

-Benim 5 yıl içinde ulaşmak istediğim bir hedef yoktur, çünkü yazının her dalında faaliyet göstermiş birisi olarak bundan sonra vefat edinceye kadar bütün gazeteci-yazar-şair-edebiyatçı vb.gibi kişilerin yaptığı çalışmaları birbirlerine veya kamuoyuna duyurmak için arada sırada yayınladığım ”Basın Yayın Sanat Edebiyat Şiir Dünyası’ndan Kısa Kısa Duyurular” isimli bülteni sürdürmek istiyorum. Bir de olursa son yazdığım dörtlüklerden müteşekkil bir eser yayınlamak istiyorum, bunu da zaten ücretsiz olarak gazeteci-yazar-şair ve edebiyatçılara ücretsiz dağıtacağım.

-Son olarak neler söylemek istersiniz ?

 -Herkese, hayatının bir döneminde gazetecilik-yazarlık yapmalarını tavsiye ederim. Hem çevre edinmek, hem de bilgi sahibi olmak için bunu çok gerekli görüyorum. Ben zaten yıllardır bu konuda faaliyet gösteren birisiyim, gazeteci ve yazarların çok olduğu yerde demokrasi gelişir.

 Vakit ayırdığınız için teşekkür eder, çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

 

Haber Kaynağı: https://www.marasposta.com/yigit-emir-ahinin-kerim-ozbekler-ile-soylesisi

 

….

Kerim Özbekler
1 Kasım 1951 tarihinde Aydın'ın Nazilli İlçesi'nde dünyaya gelmiştir, 1957 yılında Turan İlkokulu'nda ilkokula başlamış. Cumhuriyet Mahallesi'ne taşındıkları için ilkokulu 3.sınıftan sonra Cumhuriyet İlkokulunda devam etmiş ve ilkokulu burada bitirmiştir. 1967 yılında Atatürk Ortaokulu'na kaydolmuştur, ortaokula kaydolduktan sonra İHA-HHA-AA-THA gibi zamanın önemli haber ajanslarında muhabirliğe başlamıştır. Bu nedenle ortaokul'dan ayrılarak çalışma hayatına atılmıştır, 1967 yılında Nazilli'ye bağlı İsabeyli Kasabası'nın lisanslı futbolcusu olmasına rağmen gazetecilik nedeni ile bu işi yürütememiştir. Bu arada ilk şiiri Düzce'de yayınlanan Ferman Gazetesi'nde Halit Çelikoğlu tarafından 14 yaşında iken yayınlanmıştır, 1 Mart 1972 yılında askerlik görevini yapmak için Sivas'a gitmiştir. Sivas'ta Temeltepe'de acemilik eğitimini bitirdikten sonra Bursa'da ki Işıklar Askeri Lisesi'nde 2 ay daktilo kursu görmüş, tekrar Sivas'a dönerek Askerlik Şubesi'nde askerliğini tamamlıyarak terhis olmuştur. Terhis edidikten sonra Nazilli Sümerbank Fabrikası'na yapılan bir imtihanla 1.olarak 15 Nisan 1974 yılında işçi olarak girmiştir, burada 8 ay çalıştıktan sonra çıkmış ve 5 Kasım 1974 yılında Ticaret Ajansı ismi ile bir ticarethane açmıştır. Ticarethane 1 yıl sonra veresiye mal satmaktan batmıştır, 5 Kasım 1974 yılında Yalnızlıklar Benimdir ismini verdiği ilk şiir kitabını yayınlamıştır. Bu kitabın 100-150 tanesi satılmış, gerisi elinde kalmıştır. 1 Kasım 1975 yılında Anadolu Basın isimli bir dergi yayınlamaya başladıysa da bu dergi de ilgi görmeyerek batmıştır, 1975 yılında Muhabirlik ismini verdiği mesleki bir kitap yazmıştır. Bu kitaptan sonra zamanın önemli gazetelerinden olan Son Havadis Gazetesi-İstanbul Gazetesi-Milliyet Gazetesi muhabirliklerine başlamıştır. 2 Ekim 1975 yılında Aydın'ın Yenipazar İlçesi'nde Efe Gazetesi'ni yayınlamaya başlamıştır, 9 Ağustos 1976 yılında merkezi Karabük'te bulunan Anadolu Gazeteciler Derneği Ege Bölgesi Başkanlığı'na getirilmiştir. 1976 yılında Şairler ve Şiirleri Antolojisi-Nazilli-Sanat Albümü-Varan Bir isimli 4 kitap yayınlamıştır. 1977 yılında Muhteşem Bir Eser isimli almanağı yayınlamıştır. 11 Aralık 1977 yılında Aydın'ın Nazilli İlçesi'nde Bağımsız Belediye Başkanı adayı oldu, seçimi kaybetti, 8 Mart 1978 yılında Nazilli Turizm Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği'ne seçilmiştir, 18 Mayıs 1978 yılında Aydın'ın Bozdoğan İlçesi'nde Fısıltı Gazetesi'ni yayınlamaya başlamıştır. 22 Haziran 1978 yılında Aydın'ın Kuyucak İlçesi'nde Hizmet Gazetesi'ni yayınlamaya başlamıştır, 7 Ağustos 1978'de Aydın ve İlçeleri isimli kitabını yayınlamıştır, 24 Aralık 1978'de Aydın'ın Nazilli İlçesi'nde Bağımsız Belediye Başkanı Adayı oldu, 2.kez bu seçimi de kaybetti, 1998 yılında Aydın Valiliği tarafından Cumhuriyetin 75.yılı münasebeti ile yayınlanan ''Yazarlar ve Şairler Antolojisi''nde hayat hikayesi ile vesikalık bir fotoğrafı yer almıştır. 1980 yılında çıkarmakta olduğu 3 mahalli gazeteyi kapatmıştır. 1981 yılında Ege Bölgesi Turizm Rehberi-İç Anadolu Bölgesi Turizm Rehberi-İzmir ve İlçeleri isimlerini taşıyan 3 kitap yayınladı, 1981 yılında Aydın ve ilçeleri'nde ki ilkokul-ortaokul ve liselerde kitap ve turizm üzerine 69 konferans verdi. 1982 yılında İç Anadolu Bölgesi isimli kitabı yayınladı, 1982 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2112 sayılı Tebliğler Dergisi'nde yayınlamış olduğu Aydın ve İlçeleri-İzmir ve İlçeleri-Ege Bölgesi-İç Anadolu Bölgesi isimli kitapları okullara tavsiye edildi. 1983 yılında Her Yönü ile Ege Bölgesi isimli kitabı yayınladı, 11 Mart 1984 yılında Nazilli Ticaret Odası Meclis Üyeliği'ne seçildi. 25 Mart 1984 tarihinde Aydın'ın Nazilli İlçesi'nde bulunan Cumhuriyet Mahallesi Muhtar Adayı oldu, 253 oy alarak muhtarlık seçimini kaybetti, 1984 yılında Her Yönü ile Aydın ve İlçeleri isimli kitabı yayınladı, 1985 yılında 10.000 okula 10.000 kitap bağışladı. 22 Ekim 1985 yılında Ege Zeybeklerini Anma ve Yaşatma Derneği Nazilli Şubesi Yönetim Kurulu Üyeliği'ne seçildi, 1986 yılında Nazilli Ticaret Odası'nı temsilen Nazilli Vergi Dairesi Takdir Komisyonu Üyeliğine seçildi. 1986 yılında Ankara'da bulunan Folklor Araştırmaları Kurumu üyesi oldu, 1990 yılında Nazilli Halk Kütüphanesi Toplantı Salonu'nda 12 hafta süren ''Sevgi Yılı Kültür ve Sanat Toplantıları''nı organize etti ve yönetti. Burada yazı ve şiir yazanlara ücretsiz olarak çok sayıda gazete-kitap-dergi dağıttı, 5 Eylül 1991 yılında Nazilli Belediyesi adına Yayın ve Sanat Fuarı açtı. Burada bir çok gazeteci-yazar-şair-ressam-heykeltraş vb.gibi sanatçılar sergi açtı, Kerim Özbekler tarafından burada yüzlerce gazete-kitap-dergi vb.gibi döküman ücretsiz olarak dağıtıldı. 1992 yılında İstanbul'da 75 gazeteci-yazar ve şaire çalışmaları ile ilgili brifing verdi. Bu brifing haberi 50'ye yakın gazete ve dergide haber olarak yayınlandı, 1999 yılında SSK'den emekli oldu, 2005 yılında Aydın Hürsöz Gazetesi Şairler Antolojisi'nde hayat hikayesi ile birlikte şiirleri yayınlandı. 2005 yılında Aydın Yazarlar ve Şairler Derneği üyesi oldu, 2006 yılında yapılan kongrede derneğin Denetim Kurulu Üyeliğine seçildi. 2006 yılında Aydın'lı yazar ve şair Şükrü Öksüz tarafından hazırlanan ''Hürsöz Gazetesi 2006 Şairler Antolojisi.'' isimli eserin 111-112-113-114.sahifelerinde vesikalık bir fotoğrafı. Hayat hikayesi ile şiirleri yayınlandı, Kerim Özbekler'in hayat hikayesi ve fotoğrafı;Ankara'da ikamet eden aslen Diyarbakır'lı olan Elvan Yayınları'nın sahibi İhsan Işık tarafından yayınlanan 13 ciltlik ''Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi''nin 2819.sayfasında da yer almıştır. 4-5-6 Mayıs 2007 tarihinde, Aydın'ın Nazilli İlçesi'nde yapılan şiir şölenine, Aydın Yazarlar ve Şairler Derneği Başkanı Şükrü Öksüz'ün daveti üzerine iştirak ederek sahnede şiir okudu, 2007 yılında Manisa'nın Salihli İlçesi'nde yaşayan E.öğretmen-gazeteci-yazar ve şair Gündüz Aydın'ın hazırladığı ''Sevgi Yolu Şairler Antolojisi-2007.'' isimli eserin 242-243-244-245.sahifelerinde, vesikalık bir fotoğrafı. Hayat hikayesi ile şiirleri yayınlandı, 4-5-6 Temmuz 2008 tarihleri arasında Yozgat'ta yapılan 9.Uluslararası Sürmeli Festivali Şairler Şöleni'ne, Yozgat Yazarlar ve Şairler Derneği Başkanı Ahmet Sargın'ın daveti üzerine iştirak ederek sahnede şiir okudu, 16-17-18-19 Ekim 2008 tarihlerinde, Çukurova Edebiyatçılar Derneği Başkanı Halise Tekbaş'ın davetlisi olarak Seyhan Sosyal Kültür Sanat Derneği'nin düzenlediği 3.Çukurova Halk Kültür Festivali'ne iştirak ederek Adana'da Şairler Şöleni'nde sahnede şiir okudu, 7-8-9 Kasım 2008 tarihlerinde Antalya'da yapılan 5.Şairler Buluşması'na Güllük Şiir Derneği Başkanı Mustafa Ceylan tarafından davet edildi, burada kendisine Türk Şiirine yaptığı katkılardan dolayı plaket takdim edildi, 28-29-30 Mayıs 2010 tarihlerinde, Çanakkale Yazarlar ve Şairler Derneği Sponsoru Mustafa Berçin'in davetlisi olarak 2.Çanakkale Şairler Şöleni'ne iştirak etti ve sahnede şiir okudu, 26-27 Haziran 2010 tarihlerinde, Sivas Yazarlar ve Şairler Derneği Başkanı Sabiha Serin'in davetlisi olarak ''Sivas 2.Şairler Şöleni.'' ne iştirak etti ve sahnede şiir okudu, 1-2-3 Temmuz 2010 tarihlerinde, Kapadokya Yazarlar ve Şairler Derneği Bşk.Ayşe Paslanmaz'ın daveti üzerine 5.Kapadokya Şairler Şöleni'ne iştirak etti ve sahnede şiir okudu, 24-25-26 Eylül 2010 tarihlerinde, Mümin Uluç organizesi ile Nevşehir'de yapılan 6.Kapadokya Şairler Şöleni'ne (davet üzerine) iştirak etti ve sahneye çıkarak şiir okudu, 18 Haziran 2011 Cumartesi günü, saat.17.00'de Ankara'da Çankaya Belediyesi Yılmaz Güney Sahnesi'nde, Kültür Çağlayanı Dergisi 4.müzik ve Şiir Dinletisi öncesi E.Kültür Bakanlığı Araştırma ve Koordinasyon Dairesi Başkanı-Kültür Çağlayanı Dergisi Sahibi Hayrettin İvgin tarafından kendisine Türk Edebiyatına ve Şiirine yaptığı katkılardan dolayı ''Onur Belgesi.'' takdim edildi, 21 Şubat 2014-02 Mart 2014 tarihleri arasında yapılan, Nazilli Belediyesi 6.Edebiyat Festivali'ne iştirak ederek okuyuculara ücretsiz gazete-kitap-dergi dağıttı, 2014 yılında Mayıs ayında İstanbul'da Ozan Dergisi'ni çıkaran İsmailoğlu Mustafa Yılmaz'ın yayınladığı ''Ozan Gönül Şairleri.'' isimli eserin 113-114-115.sahifelerinde vesikalık bir fotoğrafı ile hayat hikayesi ve şiirleri yayınlandı, 25 Mart 2016 Cuma günü, saat.15.00'de Nazilli Belediyesi Tiyatro Salonu Nazilli-Aydın adresinde, Nazilli Belediyesi 7.Kültür Sanat Edebiyat Festivali açılış töreni sonrası kendisine Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık tarafından 50 yıldır ''Basın Yayın Sanat Dünyası'na Yaptığı katkılar.'' nedeni ile plaket takdim edildi. Plaketi, Belediye Başkanı Haluk Alıcık adına sahnede Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur Gazeteci-Yazar-Şair Kerim Özbekler'e takdim etti. Plaket takdimi sırasında ilçe yöneticilerinin tamamı sahnede yer aldı, 05 Kasım 2016 Cumartesi günü, Aydın'da yayınlanan 12 sahifelik Güzelhisar Gazetesi'nin 3575 sayılı nüshasının 9.sahifesinde Aydın Yazarlar ve Şairler Derneği Başkanı Şükrü Öksüz'ün ''Sorular Bizden Cevaplar Kerim Özbekler'den.'' başlığı ile tam sahife röportajı yayınlandı.
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.