Senaryo Yazarlığı

Senaryo Yazarlığı ve Hikâye Anlatmanın Basit Yolu / Yazı Atölyesi
SENARYO
Senaryo Kavramı / Senaryonun Tanımı
Yapım süreci içinde yazılı bir metni olmayan bir film çekmek pek mümkün değildir.
Bu yüzden film çekimleri bir senaryo dâhilinde gerçekleştirilir. En basit tanımıyla senaryo, kelimelerle resim yaratma sanatıdır diyebiliriz. Daha kapsamlı bir senaryo tanımı yapacak olursak; belli bir teknik ve yeteneğe dayanan, sinema sanatı kurallarını ve çağın tekniğini dikkate alan, ilk satırından son satırına dek sinema ve televizyona uygun olarak hazırlanan metindir, diye tanımlayabiliriz. Diğer bir tanımlamaysa senaryoyu, görüntü ve sese dönüşecek bir düşüncenin, bir olayın yazıya dökülmüş halidir, diye anlatır.
Kendine özgü bir yazım tekniği olan senaryo dediğimiz metin, iki yönlü bir çalışmayı kapsar. Birinci yönünde, sinemanın kuralları ve koşulları dikkate alınarak doğaçlama olarak ya da başka sanat dallarından uygulanarak, ele alınan konudan dramatik yapı kurulur. Bu yapı içinde düşünceler, entrikalar verilerek bir olay anlatılır, olayı yaratan kişiler arasında ilişkiler düzenlenir ve olay bir sonuca ulaştırılır.
Senaryo ikinci yönüyle teknik bir çalışmadır: Görüntü, ses ve sahneleme yöntemleri gibi öğelerin ayrıntılarını kapsayan; kısaca yapımın içeriğini, biçimini, önemli bilgilerini kapsayacak şekilde düzenlenmesidir. Senaryo yazımında kullanılan bazı kurallar, öncelikle senaryonun bu şekil yanıyla ilgili olanlardır. Senaryo yazımı araştırma, gözlem, genel kültür, yaratıcı hayal gücü ve yazma yeteneğiyle doğrudan ilgili bir olaydır. Kişilerin özelliklerinin farklı olması nedeniyle bu konuda başarı için kesin bir formül vermek mümkün değildir. Bu konuda söylenebilecek en gerçekçi söz, senaryonun nasıl yazılacağı biçim olarak öğrenilebilir; ancak yaratıcı çalışma zamanla olur.Senaryo- Edebiyat İlişkisi
Sinema dramaturjisi kavramlarını, dolayısıyla terminolojisini büyük ölçüde
Edebiyattan almış, deyim yerindeyse transfer etmiş bulunmaktadır. Doğal olarak edebiyat alanında kendini yetiştirmemiş bir kişinin aydın, başarılı ve üretken bir senarist olması imkânsızdır. Önce edebi eserler ve edebî bilgilerle üretkenliği sağlayacak donanım oluşturulmalıdır. Bu üretme gücünü sağlayan donanım, sinema kurallarının da öğrenilmesiyle senaryo alanında sistemli ve başarılı bir üretimi beraberinde getirecektir. Edebiyatı temelinde epik, lirik ve dramatik olmak üzere üç ayrı türe ayırmak artık gelenek hâline gelmiştir. Bunların yanısıra edebiyatın bu üç türü arasında, birbiriyle kaynaşarak sinema dramaturgisi alanında yeni oluşumlar meydana gelerek karşılıklı geçişlerde bulunmaktadır.