Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 33 °C
Açık

İnsancıl Dergisi Mart 2025 35 ile Sayısı Yaşında | İnsancıl Atölyesi

İnsancıl  Dergisi Mart 2025 35 ile Sayısı Yaşında | İnsancıl Atölyesi

İNSANCIL DERGİSİ TANITIM BÜLTENİ

 1  Özden Özütemiz – Hasan Hüseyin Korkmazgil

2  Çetin Örgen – Açlık (Şiir)

3  Betül Çotuksöken – Felsefenin Gör Dediği Antropontolojik Açıdan Felsefi Danışmanlık

Felsefi Danışmanlık, varlığı yeniden keşfedilen bir alan olarak değerlendirilebilir. Ancak felsefenin düşünme ve bilme yolu olarak varolmasının yanı sıra, bir eyleme, bir yaşama yolu olduğu da dikkate alınırsa, felsefenin hiçbir zaman salt kuramsal planda kalmadığı, yaşama dünyasına her zaman rehberlik ya da kılavuzluk ettiği kolayca anlaşılır.

8  Mustafa Emre – Kıyılarda (Şiir)

9  Sibel Özbudun – “Aykırı Kadınlar” Tarihinden: Komünar Louise Michel

Devrim momentleri toplumsal altüst oluşlara sahne olur. Uyruklar başkaldırıp kralların saraylarını başına yıkar, askerler silahlarını komutanlarına doğrultur, öğrenciler okul yönetimini boykot eder, açlar sokaklara dökülüp dükkânları yağmalar, işçiler fabrikaları işgal eder…

13  Gürel Sürücü – Filistin Askısı (Şiir)

14  Şehmus Yardımcı – Edebi Bir Eleştiri

16  Bedriye Korkankorkmaz – Yapraktan Yorgan (Şiir)

17  Yusuf Çotuksöken – Öğrencemiz Türkçe Taşıt Edebiyatı, Duvar Yazıları

İletişimin çok yaygınlaştığı, kolaylaştığı, çeşitlendiği bir dünyada yaşıyoruz. Duygu, düşünce, gözlem, izlenim vb.’yi değişik yer ve zamanlarda, ayrı araçlarla dile getiriyoruz. Yazıyla, resimle, renkli renksiz, yazılı yazısız, sözlü sözsüz, görüntülü görüntüsüz vb. değişik araç ve yöntemlerle…

21  Hayati Asılyazıcı – Nâzım’ın Kedisi Sesleniyor…

Mestan isimli kediyle tanışıyoruz. Mestan, Nâzım Hikmet’in Bursa Cezaevindeki yıllarına tanıklık eden koğuş kedisi; dönemi, insanları, yaşamı kendi gözünden anlatan sıra dışı bir karakter.

22  Mevlüt Kaplan – Arkadaşım Mahmut Makal

İlkokul dördüncü sınıftayken manzumeler yazar, maniler düzerdim. Eğitmenim Ferhat Er, Eskişehir Çifteler Köy Enstitüsü Eğitmen Kursu’nu bitirmişti. Şiir, öykü meraklısıydı.

25  Ferhat Özen – Felsefesiz Bilim

Felsefeci değilim. Bu konuda bilimsel (akademik) bir eğitimim yok. İyi bir felsefe okuru olduğumu söyleyebilirim ancak. Felsefe, insana yeni pencereler açıyor, gözlerindeki sisli perdeyi kaldırıyor.

29  İsmet Alıcı – Her Zaman ve Asla (Şiir)

30  Hasan Akarsu – 12 Eylül Darbesi Sonrası Devrimci Gençlik “Kızıl Fırtına”

Yazar Haluk Tekeli, 1978’de İzmir Atatürk Lisesini bitirir. Üniversite yıllarında sosyalist savaşım içinde olur. İzmir TKP davasında yargılanır.

31  Güldane Bulut – Yaşam Üşüyor (Şiir)

32  Mustafa Günay – Kültür Ufkumuza Dokunan Yazılar

Ahmet Özer’in Damara Dokunmak kitabında “sığınak” başlıklı ilk bölümde bazı kavramlar çeşitli yönleriyle irdelenmekte: umut, masumiyet, pişmanlık, kötülük, iyilik vb. Kitabın “tutanak” başlıklı ikinci bölümünde ise sanat, edebiyat, kısacası kültür dünyamıza katkılarda bulunmuş olan çeşitli kişiler ele alınmaktadır.

34  Duran Er – Çelişki (Şiir)

35  Cafer Yıldırım – İslamiyet Öncesinden Ses Veren Toplumcu İlk Türk Şairi: Piratya-Şiri

Eseriyle bir estetik değer oluşturmuş olmakla birlikte içinde yaşadığı toplumun ya da bütün insanlığın toplumsal ölçekli sorunlarına da işaret eden, bu sorunlarla ilgili duyarlık oluşması için çabalayan şair toplumcu bir şairdir.

37  Nusret Karaca – “Yine!…Yeniden!…Her zaman!…” (Şiir)

38  Ali Özenç Çağlar – Kanama Romanını Neden ve Nasıl Yazdım

Ben, Kanama romanını yazarken b u konuda epey düşündüm, ter döktüm. Kadına, kadın tarihine ilişkin fazlaca araştırdım, okumalar yaptım. Ülkemize ve dünyadaki erkek egemen toplum tarafından asırlardır ezilen, horlanan, şiddet gören, hatta savaş sırasında, baskınlarda, barışta sokak ortalarında tecavüze uğrayıp katledilen kadınları anlatmak isterken, bazı şeyleri bilmenin hiç de yeterli olmadığını gördüm.

40  Meryem Oruç – Kurtuluş (Şiir)

41  Dinçer Kaya – Edebiyatçılarımız Üzerine Şükriye Aydın’ın Anıları

Çocukluğum 8 yaşına kadar Kastamonu’nun Bozkocatepeköyü’nde geçti. Babam ben küçükken vefat etti. Annem, ağabeyimin başlık parasına beni evlendirmek istemesi üzerine o yıllarda Kastamonu mebuslarından Mehmet Mühto’nun abla dediğim kızı Hikmet Hanımın himayesine verdi.

44  Halil İbrahim Kösem – Eski Resimlerde Kaldı Gülüşün (Şiir)

45  Hayrettin Geçkin – Bir Yazara Mektup

Kitabınızda yaşam öykünüzün ilk otuz yılına yer vermişsiniz. Okuduğumda ise Hülya Soyşekerci’nin söylediklerine çok hak verdim. İçim dışım öykü kesti.

47  Adnan Öztel – Hayatı Hazır Bulanlar’ın Dil ve Anlatımının Eleştirisi

Kasımın sonuna doğru, İnsancıl geldi. Bu kez bir kitap ile; “hayatı hazır bulanlar”. Sevgili Hüray Kılıç’ın yapıtı. “dostlukla” yazarak imzalamış. Hüray Kılıç’a çok teşekkürler.

56  Berrin Taş – Hep Yolda

6 Şubat 2025

Kahramanmaraş merkezli deprem 11 ilde büyük yıkımlara, can kayıplarına neden oldu. Bugün depremin ikinci yılı. Aslında deprem kanamayı sürdürüyor. İnsanların yaşamları insani bir düzeyde sürmüyor.

58  Hasan Daşdemir – Bizim Ev (Öykü)

Yaşlanınca merdivenleri tırmanma ve soba yakma derdi de yoktur. Doğuya ve güneye bakan taraflarından sürekli güneş almaktadır. Bu nedenle de odaların tümü gün boyu aydınlık kalmaktadır.

60  Sayıl Cengiz Gündoğdu – Yıldız Güncesi

22 Ocak Çarşamba

Oksijene bağlı aygıtla yaşadım ya bir süre… sonra n’oldu, oksijenden kurtulduğum için, benim için sevinçli gün oldu. Bir süre, o sevinçli günün sevinciyle yaşadım… Ama bu uzun sürmedi. Neye sevinebilirim diye düşündüm.

 

 

 

 

 

 

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.