Mehmet Hameş Kimdir?

Mehmet Hameş Biyografi
1959 yılında Hatay’ın Hassa ilçesinde doğdu. İlkokulu, ortaokulu ve liseyi burada bitirdi. Üniversiteyi okumak için geldiği Adana’ya yerleşti. Uzun süre özel sektörde çalıştı. Daha sonra Adana Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Koza Kültür – Sanat A.Ş’de kültür danışmanlığı yaptı. İzmir’de yaşıyor.
Çocuk yaşlarda şiir yazmaya başladı, ama uzun süre ara verdi. 1996 yılında tekrar döndü ve çeşitli edebiyat-sanat dergilerinde şiirleri yayımlandı. 1998 Hacı Bektaşi Veli Şiir Yarışması’nda mansiyon, 2000’de Dünya Kitap Şiir Ödülü’nü, 2017 ise Muammer Hacıoğlu Şiir birincilik ödülünü aldı.
Şairle ilgili söylenenlerden bazıları şöyle: Betül Tarıman: Anlamsızlık batağına saplanmadan, söylemek istediklerini yalın bir şekilde söyleyen Hameş imgeyi şiirin bütününe yaymış, okuru zengin bir düş dünyasında gezdirmiştir. O, için için kanayan bir yara ya da keskin bir bıçak ağzıdır. Onun şiirleri, yitimin öyküsü olsa da, içimize aşktan bir çelenk bırakıyor, gül saplıyor anılarımıza. “ Hilmi Yavuz:“ Mehmet Hameş’in şiiri; ‘yaban bir doğa’nın haşin haritasını okumaya çağırıyor bizi: ‘sırtını sırtlan kayalıklar’a vermiş ve ‘ yaralarını çakal ulumalarının’ kanattığı bir bedenin de coğrafyasıdır bu… Doğa ve beden ne kadar yabansa, tin o kadar incelmiştir: ‘Düşleri kalbine kilitlenen’ bir şair tinidir ve ‘Aşk, şairin kanında bir paslı iğne’dir… Mehmet Hameş: Asî nehrinin şiirini yazan asî bir çocuk!” Sennur Sezer: “Her şiir yaşama biçiminin yansıtıcısıdır. Doğduğu coğrafyadan ve şair ömürlerinden dizeler taşır. Yin de yaşamın bütününü yansıtan, çağları ve mekânları aşanı azdır. Önemli olan şairin has şiiri amaçlaması, okurunu yanına alıp bir Ferhat uğraşısına, bir Kerem yolculuğuna soynunmasıdır. Mehmet Hameş’in şiirleriyle çıkacağınız yolculuk sizi yepyeni ama yadırgamayacağınız bir dünyayla tanıştıracak… Hüseyin PEKER: Yer yer düzyazı dilimlerle şiir çoğaltan, bir destansı soluk üzeredir şair. Çölden kopup dik ses çıkaran bir yürekli komutan gibi toplumcu duraklara inecek, karar sahibi edasıyla konuşacaktır sürekli. Sanki simge, imge birleşik bir tufan habercisi olarak görev yapar şiirinde. Mehmet Hameş, denemesine yeni başlayan bir ozan gibi. Yaşı durmayan bir şiire çalışıyor hep. Kanlı, canlı, toplumsal devinimli, yaşadığı çağa sahip çıkan bir şiir… “ Altay Ömer Erdoğan: Kaosa, toplumsal aşınmaya, yakın tarih sıkıntılarına bileniyor. Şiiri bir muhalefet biçimi olarak kullanan ve değeri olan söz söyleyen şairlerden Hameş. Bu değeri, yaşadığımız günlerden süzerek ortaya koyuyor. Yetiştiği coğrafyadan seslerin ve izlerin peşinde bir bellek oluşturuyor. Anlatmak için anlatmıyor, anlaşmak isteğini, anlaşılma derecesine sıçratıyor. Çağın vicdanını sorgulayan bir şair olarak Mehmet Hameş, görünmez bir boşluğa yazdığı dizeleriyle görünür kıldığı insan hallerini birer anımsatma efekti olarak kullanıyor. Çağın vahşetine karşı incelmiş ruhunu sürüyor ortaya. Dili genç, bir gençlik aşısı gibi duruyor tarihsel acının boynunda. Yeryüzündeki ayak izlerine kalbinin mührünü vuruyor Hameş.” Şairin yayımlanmış kitapları: Yaktığın Coğrafya (Şiir- Can Yayınları, 2001), Suskunluğu Su Rengi (Şiir- Dünya Yayıncılık, 2001), Tay ve Ter (Şiir- Yom Yayıncılık, 2004), Yaşlı Kelebek (Şiir- Evrensel Basım Yayın, 2007), Kayıp Alfabe (Şiir- Mühür Kitaplığı, 2013), Şeytanın Meleklerle Zılgıt Çektiği Yer, Melekgirmez (Anlatı- Heyamola Yayınları, 2015), Uçarak Uyur Ebabil ( Şiir- Temren Yayınları, 2016)