Açıkkara Dergisi 53. Sayısı ile okurlarıyla buluştu

Açıkkara Dergisi Tanıtım Bülteni
Açıkkara mizah dergisi yolculuğuna 53. sayıile devam ediyor. Tacettin Şimşek, “Hem Filozof Hem Patron” isimli öyküyle Leyla ile Mecnun hikâyesine güncel bir yorum katıyor. 55 derece çöl sıcağının altında Mecnun ne ister? Leyla diyorsanız yanılıyorsunuz. Mecnun, su istiyor. Başlıyor, çölde su aramaya. Peki buluyor mu dersiniz? Buluyor ama su değil petrol buluyor ve Mecnun’un ticari kabiliyetleri gün yüzüne çıkıyor. Çöllerde yatıp kalkan sefil Mecnun, saraylarda yaşayıp jetlerle uçmaya başlıyor. Mecnun, Leyla’ya kavuşuyor mu diye merak edenlerin hikâyeyi okumasını tavsiye ederiz.
Halit Yıldırım, Küfeci İrfani’nin ağzından anlattığı hikâyelere “Tayyib Efendi’nin Nüfus Kâğıdı” ile devam ediyor. Açıkkara patronu Tayyib Atmaca, Maraş’ın Afşin ilçesi Topaktaş köyünde dünyaya gelir. Dokuz yaşında Osmaniye’de okula başlar. Bir gün müdür, “Baban gelsin, nüfus kâğıdını da getirsin de seni okula kayıt ettirelim.” der ve macera başlar. Hem de ne macera… Yaşar Yaşamaz’a rahmet okutturacak cinsten bir nüfus kayıt hikâyesi… Tayyib Atmaca’ya nüfus kâğıdı verilecektir ama nüfusta annesiyle babası bekâr görünmektedir. Bununla kalsa iyi, anneanne ile dede de bekâr görünmektedir. İş nüfus müdürlüğünün altı aylık yoğun bir mesaisi ile ancak çözülür.
Mehmet Pektaş, dergide “Kordonu Kesilmeden Konuşan Bebek” isimli öyküyle yer alıyor. Başlığı okuyunca bir korku hikâyesi ile karşı karşıya kaldığınızı sanıyor ve bu öykünün Açıkkara’da ne işi var diye düşünmeden edemiyorsunuz. Bir bebeğin dünyaya gelir gelmez dile geldiği iddiası bir şehirde kulaktan kulağa yayılır. İnsanlar bu olayı bir felaket habercisi olarak yorumlarlar. Dedikodular şehrin sınırlarını aşıp ülke gündemine taşınınca Bakanlık devreyi girer ve hastane, resmi bir açıklama yapmak zorunda kalır. Peki, bebek gerçekten konuştu mu? Konuştuysa ne dedi? Soruların cevabı aynı zamanda sosyal bir hiciv örneği olan öykünün satır aralarında.
Zekeriya Çakabey, “Holta Finiş” isimli öyküde, yabancı dil bilmenin önemine gülümseten bir olay çerçevesinde vurgu yapıyor. Köye gelen turistle diyalog kurmaya çalışan çocuklar, yalnız birkaç kelimesinden haberdar oldukları yabancı dil karşısında düştükleri komik durum… Zevkle okunacak bir öykü sizlerle: Holta Finiş.
Önceki sayılarda ilki yayınlanan Hacı Musa Tuncer ve Osman Gazi Turaç’ın şiir şeklinde mektuplaşması bu sayıda devam ediyor. Beklenen Mektup/iki ve Cevaplanan Mektup/iki geçmişe, köy hayatına ve doğaya özlem duyanların hislerine tercüman oluyor.
- Nihat Malkoç, “Görmedim”, Leyla Yıldırım, “Haksız Hıdır”, Maruf Özülkü, “Batman’da Kaldırımlar”, Ali Kemal Yiğit, “Gerek Yok”, Fatih Kandemir, “İstida”, Hikmet Özdemir, “Hayyamca İyilikler”, Celil Çınkır (Delibal), “Sahibinden Kelepir”, Nuri Kahraman, “65 Yaş Şiiri”, Kadir Köse, “Efemine Yiğit”, Hakan İlhan, “Aşk Hicviyesi” isimli şiirleriyle kültürel ve sosyal yozlaşmaya, kaybolan değerlere dikkat çekiyor.
Derginin aylık olarak mail adresinize gelmesini istiyorsanız acikkaradergi@gmail.com adresine bir mail atmanız yeterli. Ayrıca derginin tüm sayıları www.acikkara.com sitesinde erişime açık.