Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 33 °C
Açık

Edebiyatçı Yaşadığı Coğrafyanın Aynası Tanığıdır | Hatice Elveren Peköz

Edebiyatçı Yaşadığı Coğrafyanın Aynası Tanığıdır | Hatice Elveren Peköz

Yazarlar ve düşünürler, yaşadıkları çağın tanıklarıdır.

Edebiyatçı, insanca bir düşünüşle yapabileceği şey günün panoramasını çekmesi, yaşadığı Çağın tanıklığını yapması, barış elçiliğinde birleştirici olarak rol modeli olması. savaş dönemlerinde toplumların cinnet anının paroyanasını kurgulamak durumunda.

Edebiyatçı, yazdığı her metinde anlatıcıdan çok durumun resmini çekmesi, okurun gözünde canlandırması, göstermesi gerekli.

Edebiyatçı, kendi yapıtlarına hayran olmadan önce kendi yazdıklarının özeleştirmeni, ‘dünyanın kendi ekseni etrafında dönmediğini,’ düşünmemek durumunda.

Günümüz Türk edebiyatını  irdeleyecek olursak, ne yazık artık vasatın da bir hayli gerisinde, kısır döngünün ortasında, adını koyamadığımız çıkmazdadır.

 

Türk edebiyatı, her alanda olduğu gibi keskin hatlar üzerindeki ayrışmalar, dar çerçevede yürütülen kutuplaşmanın eşiğinde gel-gitlerdedir.

Türk edebiyatı şekilsiz, belirsiz, renksiz, gri renklerin hakim olduğu dar bir çerçevenin ortasında… Her şeye rağmen bir an önce bu çıkmazlardan sıyrılması, özüne dönmesi gerekli.

Edebiyatçılarımızın, düşünce özgürlüğünün sınırlanması dolayısıyla edebiyatın işlevinin fazla olmadığı dönemdeyiz. Bu amaçla kıralcılık apartını baskı aracı olarak kullanan birileri, medya sansürünü kendilerine araç edinmekte. Yine o birileri, gelecekte edebiyat adına değerlendirme yapmaları, kalıcı eser verebilmeleri mümkün olmayacaktır.

Edebiyatçılarımız, çalkantılı ve dramatik bir değişim sürecinden geçmekte.

Gerçekte edebiyata gönül vermiş insanlar, kendine nasıl yer bulacağını düşünmek lazım.

Medyanın şişirmesiyle öne çıkarılanlar, zamanla birer balon ibaret olacağı malumdur.

Edebiyata gerçekten gönül vermiş insanlar, şahsi meselelerden çok yaşadığı Çağda, toplumsal konularda daha duyarlı olmak zorunda.

Sonuç olarak, ülkede her alanda olduğu gibi edebiyatta da amansız bir kutuplaşmanın çemberinde,  anlamsız bir bölünmenin ortasında, can sıkıcı bir dönencede olması talihsizliktir..

Elbette edebiyatın olağandışı dönemlerde varlığını sürdürebilmesi önemli. Nedeniyle yazar, yaşadığı Çağın aynası, ressamı, hafızasıdır.

Nasıl ki Birinci ve ikinci Dünya Savaş’ları sonrasında olduğu gibi günümüzde olağandışı zamanlarda, bazı yazarlar kalıcı eserler bırakabilir.

 

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.