Gordion Düğümü | Yelda Karataş

‘ Tarihi galipler yazar’
Roma Atasözü.
BaĞzı yürekler de ‘düzünden okur’
İlk gençlik yıllarımda, Büyük İskender’in Gordion Düğümü’nü neden kestiğini anlamamış: İskender düğümü çözmemiş ki kesmiş demiştim.
Sonraları anladım, bazı insanların ve bazı durumların Gordion Düğümü olduklarını ve bu durumda düğümü çözmenin tek yolunun KESMEK olduğunu. Büyük İskender’in gencecik olgunluğu ve dehasını gördüm.
Gordion düğümüdür bazı insanlar ve durumlar, çözmeye çalışmak vakit kaybıdır.
Hiç bir yere varamazsınız; umutsuzluğa bile. Boşluktur; hiçlik ve yokluk bile değil!
Peki: Çaresizliğin çaresi midir o düğümü kesmek? Gordion için; Evet.
Çaresizliğin şiddeti çaredir o an.
İskender’in ‘çaresiz’ toyluğundan gelen tek hatası, çözümsüz gördüğü her düğümü kılıcıyla çözmeye çalışmasıdır. Dünyanın hâkimiyetini ele geçireceğine inanarak kılıcını her düğümün üstünde denemesi.
Gordion; birçok bileşeni olan bir ‘durum’un en doğru tahlil ile çözülebileceğinin ifadesidir.
İskender vakitsizlikten mi yoksa durumun uzlaşmaz bir çelişkiyi ifade ettiğini gördüğünden mi şiddete başvurmuştur bilinmez. Gururun irade üzerindeki yüksek kibir etkisi Gordion’u şiddetle çözdürmüş olabilir ona.
Şiddet dışlamadır çünkü.
Oysa düğüm sadece çözebilenindir. Kesen düğümü ortadan kaldırır, ama düğümün gerekçelerini kaldıramaz. Düğümü yaratan sebepler yaşamaktadır hala.
Çözülemezin kaçınılmaz çözümünü görseniz bile, her düğümü kılıçla çözemeyeceğinizi bilirsiniz.
Kılıç bir araçtır, amaç değil.
Yelda Karataş
2007
*’ Ankara’nın Polatlı ilçesinde, Adını Kral Gordios’tan alan, çok eski bir yerleşim yeri olan Frigya’nın başkentinin adıdır Gordion. Tarihçilere göre, Frigya’ya sınırlarının Trakya’ya kadar uzandığı en büyük, en parlak dönemi yaşatmıştır Kral Gordios ve aynı zamanda, Eşek Kulaklı Midas’ın babasıdır.’