Gülsüm Coşkun’un ikinci romanı Geyşa raflarda

“Darbe, hepimize bedel ödetti!”
Gülsüm hanım bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
Lokman Mardin Midyat’da doğdum. İlkokulu Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesine bağlı Kötüre köyümüzde okudum. Çok genç denilebilecek bir yaşta İngiltere’ye geldim. Halen ailemle birlikte Londra’da yaşıyorum.
Yazmaya nasıl başladınız?
Yaşadığımız coğrafyadaki olaylar herkesin malumu. Onların etkisi olduğunu düşünüyorum. 12 Eylülde çocuktum. Darbe yıllarında o bölgedeki yaşayan insanların çoğu ağır bedeller ödedi. Örneğin çocuklar eğitimlerine devam edemedi. Bunlardan biri de bendim.
Şiir yazarak başladım. Daha sonra ilk romanım Uzun Uzun Baktım Gökyüzüne yayımlandı. İkinci romanım Geyşa yeni çıktı. Her ikisi de o bölgenin insanlarını anlatıyor.
Bize kısaca Geyşa’dan bahsedebilir misiniz?
Az önce söylediğim gibi çocukluğumun geçtiği coğrafyada geçen bir hayatın hikâyesi.Maraş’da doğan Lokman ve Geyşa’nın yaşam mücadelesini, arka planda 70’lerin 80’lerin kaos ortamını anlatmaya çalıştım. Aynı köyden insanlar okuduğunda defalarca duydukları hikayenin romana dönüşmüş halini sevdiler. Benim için misyonu olan bir kitap oldu. Darbe hepimize bir bedel ödetti.
Gülsüm hanım yazmayı seviyorsunuz, okumak da sizin için öncelikli midir?
Tabii ki okumadan yazamazsınız. Benim için her ikisi de öncelikli diyebilirim. Bilgi birikiminiz olması için iyi bir okuyucu olmanız gerekiyor.
Gülsüm hanım, konularınızı nasıl seçiyorsunuz? Esin kaynaklarınız neler oluyor acaba?
Beni daha çok yaşanmışlıklar etkiliyor diyebilirim. Örneğin Geyşa isimli romanımda ana karakterin adı Lokman. Lokman aslında anlatmak istediğim hikayenin ana kahramanının ismi değil gerçekte. Ama Lokman’ın hikayesi de beni etkilediği için o ismi seçtim.
Yazarlar için ilk kitap çok önemlidir. Sanıyorum sizin ilk kitabınız şiirdi. Kitaplaşma süreci nasıl oldu?
Belçika’da bir şiir yarışması düzenlenmişti. Benim şiirimde dereceye girmişti. Bu beni cesaretlendirdi diyebilirim. Ve ilk kitabımı Türkiye’de yayımladım.
En son hangi kitabı okudunuz?
Sabahaddin Ali’nin Kuyucaklı Yusuf’u ve Sinan Akyüz’ün Şahika adlı kitaplarını okudum. Kuyucaklı Yusuf beni çok etkiledi.
Gelecekle ilgili projeleriniz nelerdir?
Yazmaya devam edeceğim. Yeni romanlar, yeni şiirler…
Gülsüm hanım ilham kaynağına inanıyor musunuz?
Elbette. Benim için sevdiğim ve özlediğim her şey ilham kaynağı. Sevgi herkes için önemli. Dünyayı güzelleştirmek istiyorsak sevmeyi öğrenmemiz gerek.
Bir kadın, bir anne ve eş olarak zaman size yetiyor mu?
Bir yazar için zaman çok önemli. Boşa harcamak istemez ama özellikle bir ev hanımıysanız zamanı istediğiniz gibi kullanamayabilirsiniz.
Gülsüm hanım düşünmenin, hayal etmemizin size göre sınırları nedir?
Bana göre düşünmenin de hayallerin de sınırı yok. Hayallerimizdeki ufkumuzun öylesine geniş olduğunu düşünüyorum ki, gökyüzü kadar sınırsız geliyor bana.
Yeni bir kitap çalışmanız var mı?
Evet, yeni bir roman çalışmam var. Sanıyorum gelecek yıl elimizde olur ve biz onu konuşuyor oluruz.
Bize zaman ayırıp sorularımızı yanıtladığınız için size teşekkür kendim adıma ve okuyucular adına teşekkür ediyorum.
Ben de sizlere teşekkür ediyorum.