Günün Kitabı | Postmodernizm, İslam ve Us | Ernest Gellner

Kitap Değerlendirme Yazarı Ali İhsan Dilmen
Ernest Gellner tarafından kaleme alınmış felsefe kitabı..
Modern dünya ve dinler özellikle İslam, İslamcın köktenci yaklaşımlarını modernlik sonrası dünyada sahip olmak istediği yer ve aklî düşünmenin sınırları ve epistemolojisi/bilgi kaynağı üzerine yapılmış bir çalışma.
Hem batıyı, batının ürettiği bilgiyi, hem İslami tanıma ve anlama konusunda okura yardımcı olmaya çalışan bir çalışma..
Kitaptan:”Satre’nin Gizli Oturum adlı yapıtı türünden iyi bir kördüğüm oyununda üç karakter vardır. Karakterler acı verici, istikrarsız, ama kaçınılmaz bir kımıldanamazlık durumunda ilintilenmiştir. İki karakterimizi sahneye çıkardık bile. Bu iki karakter, ölçek ve önem bakımından karşılaştırma kabul etmez. Müslüman köktenciliği; olağanüstü basit, güçlü, dünyaya dönük, zaman zaman amansız, özümleyici, toplumsal açıdan güçlendirici bir akımdır; çoğu acı dolu bir yoksulluk içinde amansız bir baskı altında yaşayan milyonlarca insana bir yön ve yönelim duygusu aşılamaktadır. İslam köktenciliği, bu insanlara imanın eski, yerleşik yüksek kültürü bağlamında bir kimlik vererek yeni, kişilerin önemsizleştiği kitle toplumuna ayak uydurmalarını sağlamaktadır. Bu süreçte insanlara kendi yoksunluk ve aşağılanmışlıklarını doğru yolu bulamamaktan değil, ondan sapılmasından kaynaklanan ceza olarak açıklamaktadır. Bu huzursuzluk ve yönelimsizlik hali, böylece toplumsal ve ahlaki yükselişe, kimlik ve özsaygı kazanımına tahvil edilmektedir.
Buna katşılık postmodernizm dolambaçlı, bir anlamda sahte bir hevestir. Daha çok korunaklı bir hayat süren kimi akademisyenlerin dinidir…”
KİTAP TANITIM BÜLTENİ | ÜMİT YAYINCILIK
Gellner’in bu yapıtı; hem postmodernizmi anlamak, hem de İslam ve batı arasındaki ilişkileri kavramak açısından önemli bir katkıdır okurlara. Gellner, postmodernizmi oldukça eleştirel bir yaklaşımla irdelemektedir. Ona göre postmodernizm, ‘sömürgeciliğin bedelini ödemek, için, öznelciliğin batağına saplanmıştır.’ Gellner, günümüzde dini inanç konusunda üç ideolojik seçenek olduğu kanısında. Bunlardan birinin, köktendinciliğin, Müslüman toplumlarda neden bu denli güçlü olduğunu soruşturmaktadır. Postmodernizm, İslam ve Us; ülkemizde bu üç kavramın da güncel tartışma konusu olduğu düşünülürse; usa dayalı aydınlanmadan yana olanlar için doyurucu bir kaynak olacaktır.
…
Çevirmen: Bülent Peker
Yayın Tarihi: 01.01.1994
ISBN: 9789757362449
Dil: TÜRKÇE
Sayfa Sayısı: 158