Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 22 °C
Hafif Yağmurlu

Günün Kitabı | Üç Köşeli Dünya | Natsume Soseki

15.12.2025
169
A+
A-
Günün Kitabı | Üç Köşeli Dünya | Natsume Soseki

Kitap değerlendirme yazarı: Gülten Türkel

Yazarın kalemiyle ilk kez tanışıyorum.

Yazarın “Haiku tarzında bir roman” olarak adlandırdığı bu eseri hakkında beklentimi pek karşıladı diyemediğim gibi roman şablonun da olduğunu da söyleyemem. Daha doğrusunu söylemek gerekirse kitap beni içine pek çekemedi. Ancak harika betimlemeler mevcuttu.

Kitapta, genç bir sanatçı, boya ve fırça tablalarını alarak şehirden ayrılıp dağlara doğru yol alır. Amacı bulduğu güzel bir yerde harika resimler yapabilmektir . Sonunda, içinde kaplıcanın bulunduğu bir dağda konaklar. Birçok ilham yakalasa da yeri, konumu, ışığı yakalayamadığından zevki kaçar ve istediği gibi bir resim yapamaz. Kaldığı kaplıca sahibinin kızı Nami ile arkadaş olur. Tanıdıkça Nami’nin zeki, korkusuz ve güçlü biri olduğunu görür. Kimi zaman içinden onun resmini çizmek ister, bakalım hiç olmazsa bunu çizmeyi başarabilecek midir?

Kitapta yazarın, resim yapmak ve şiir sanatlarını edebiyatla bütünleyerek sanat dünyasını üç boyutta değerlendirmiş olduğunu söyleyebiliriz

       KİTAP TANITIM BÜLTENİ | İTHAKİ YAYINLARI

“Sadece aklın istikametinde hareket edersen insanlardan uzaklaşırsın. Duygularınla hareket edersen sürüklenirsin. Ruhunu açarsan ve dilediğin gibi yaşamazsan sıkışırsın. Nasıl bakarsan bak, insanlarla yaşamak zordur.”

Japonya’nın en tanınmış ve en saygı duyulan yazarlarından biri olan, Ben Bir Kediyim, Gönül ve Ardından gibi eserlerin yazarı Natsume Soseki, Üç Köşeli Dünya’da sanatı ve içinde yaşadığı çevreyi anlamlandırmaya çalışan bir sanatçının ruhani yolculuğunu ustalıkla anlatıyor.

Yazarın “haiku tarzı bir roman” dediği kitapta genç bir sanatçı şehirden ayrılarak dağlara doğru yola koyulur. Konakladığı kaplıcanın sahibinin kızı olan ve ona Millais’nin Ophelia resmini anımsatan gizemli Nami’yle karşılaştıktan sonra onun resmini yapmak ister. Orada kaldığı sürede hem resim ve şiir hakkındaki düşünceleri değişecek hem de yavaş yavaş bu gizemli kadının trajik dünyasına dahil olacaktır.

Çevirmen: Burcu Erol

Yayın Tarihi: 09.11.2022

Orijinal Adı: Kusamakura

ISBN: 9786052650035

Dil: TÜRKÇE

Sayfa Sayısı: 168

Gülten Türkel
Gülten Türkel kimdir? Edebiyatçı yazar Gülten TÜRKEL: Asıl mesleğim Veteriner Hekimlik. Her hekim gibi tüm canlıların yaşamaları için uğraş veren yaşamlarıyla da insanından tutun da karıncasına kadar doğayı şenlendirmelerinden mutluluk duyan bir insanım.
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.