Dolar 39,5679
Euro 45,4626
Altın 4.284,38
BİST 9.102,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 32 °C
Açık

Haftanın Filmi | Küçük Albay Butler Filmi [1935]

Haftanın Filmi | Küçük Albay Butler Filmi [1935]

Film Değerlendirme: Füsün Duru

Elinde sadece altı yaşında bir çocuk vardı. O, çoktan bir efsaneydi. Ama elleri birbirine dokunduğunda… Tarih değişti…

1935 yılında, “Küçük Albay” filminin çekim platolarında, küçük Shirley Temple, o dönemin en büyük dansçılarından Bill “Bojangles” Robinson ile tap dansı provasındaydı.

Shirley neşeliydi, kararlı ve ışık doluydu. Bojangles ise zarif, bilge ve ritim doluydu.

Ama yapacakları sadece bir koreografi değil, sessiz bir devrimdi.

The Little Colonel (1935), The Littlest Rebel (1935) ve Captain January (1936) ile yıldızlığa doğru yol aldı . Son derece başarılı komediler, Temple’ın Hollywood’un en büyük gişe rekortmeni haline gelmesine yardımcı oldu. Butler’ın Twentieth Century-Fox için daha sonraki filmleri arasında Pigskin Parade (1936); Eddie’nin yer aldığı akıllı bir müzikal olan Ali Baba Goes to Town (1937)

O zamanlar Amerika, açık ya da örtülü çizgilerle bölünmüştü. Ekranlarda ve sokaklarda ayrımcılık hüküm sürüyordu. Siyah bir adam ve beyaz küçük bir kızın kameranın önünde el ele tutuşması? Birçokları için, özellikle Güney’de, düşünülemezdi. Stüdyo yöneticileri çok netti: temas yok!

Ama Shirley kuralları görmüyordu.

O, dostunu görüyordu.

O, ona dans etmeyi öğreten adamı görüyordu.

Ve kameralar açılıp çekim başladığında Shirley Temple, Bojangles’a elini uzattı — içgüdüyle, masumca, cesurca. İşte sinema böyle değişti.

Bu küçük, tekrarlanmayan ve saf jest, sinema tarihinde bir ilk oldu: Irkları farklı bir çift, el ele dans etti.

Ne konuşma, ne protesto.

Sadece ritim, neşe ve dans etmeyi seven iki ruh.

Daha sonra Shirley, Bojangles’ın onu daha iyi bir dansçı yapan ve onu cesaretlendiren adam olduğunu söyleyecekti. O sadece bir ortak oyuncu değildi. O, onun mentoru, mutluluk ortağıydı. Ortak sahneleri sessiz ama güçlü bir meydan okuma marşı oldu, siyah beyaz çekilmiş ama renklerle dolu.

Bazen değişim işe yaramaz…

Ama tap dansı yapar.

Ve bazen küçük bir el uzatmakla başlar — bölmek için değil, bağlamak için.

Çünkü cesaret ve nezaket el ele tutuştuğunda,

tarih ilerler.

Alıntı

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.