Dolar 37,9803
Euro 41,1093
Altın 3.691,59
BİST 9.768,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 23 °C
Az Bulutlu

Sanat ve Edebiyatın Latin Kökleri Tarihi Üzerine / Değerlendirme: Cemil Uçar

12.03.2025
197
A+
A-
Sanat ve Edebiyatın Latin Kökleri Tarihi Üzerine / Değerlendirme: Cemil Uçar

Eski Yunan edebiyatı, M.Ö. 2. yüzyıldan sonra yerini Latin edebiyatına bırakmıştır.

Latin edebiyatı, Eski Yunan kültürü ve sanatının etkisinde gelişmiştir.

Latin Edebiyatı

Latin edebiyatı, Yunan edebiyatının mirasını devralarak yeni bir edebi dönemi başlatmıştır. Bu edebiyatın önemli sanatçıları şunlardır:

Tragedya‘da: Ennius.

Komedya‘da: Plautus, Terentius.

Şiir alanında: Horatius (Lirik şair), Ovidius (Lirik şair), Vergilius (Destan şairi).

Hitabet alanında: Çiçero (Nutuklar).

Felsefe alanında: Seneca.

Tarih alanında: Tacites.

Orta Çağ Dönemi

V. yüzyılda Batı Roma İmparatorluğu’nun yıkılmasından sonra, Avrupa’da 11. yüzyıla kadar süren, sanat ve kültürde “öbür dünya” düşüncesinin egemen olduğu bir dönem başlamıştır. XI. yüzyıldan sonra ise Orta Çağ, kilise ve dinin yaşam üzerindeki baskısını artırmış, kişilerin özgürlüklerini kısıtlamıştır.

Dönemin Edebiyatı

Orta Çağ’da görülen doğa ve din temalı yiğitlik öyküleri, halk ozanlarının aşk ve yiğitlik temalı eserleri, bu dönemin başlıca edebiyat ürünleri arasında yer alır. Orta Çağ’ın en etkili ozanlarından biri olan Dante, “İlahi Komedya” adlı eseriyle tanınmakta ve Rönesans’ın tohumlarını atmaktadır.

Batı edebiyatının temel kaynakları Eski Yunan ve Latin edebiyatlarıdır. Bu iki miras, çağlar boyunca sanat ve edebiyatın gelişiminde belirleyici bir rol oynamıştır. M.Ö. 9. yüzyıldan M.Ö. 2. yüzyıla kadar süren Eski Yunan edebiyatı, Homerus’un İlyada ve Odysseia destanları ile şekillenmiştir. Bu iki destan, yazının ve edebiyatın temellerini atmıştır.

Eski Yunan Edebiyatı

Eski Yunan edebiyatı farklı türleri barındırmakta olup, didaktik türde Hesiodos, lirik türde Sappho ve Pindaros, fabl türünde ise Aisopos gibi şairler yetişmiştir. M.Ö. 5. yüzyılda Yunan edebiyatı “altın çağını” yaşamış; bu dönem, edebiyat tarihinin zirve noktalarından biri olmuştur.

Önemli Sanatçıları

Bu devrin önemli sanatçıları arasında şu isimler yer alır:

Tragedya alanında: Aiskhylos (Agamemnon), Sophokles (Kral Oidipus, Elektra), Euripides (Andromak, Elektra).

Komedya alanında: Aristophanes, Menandros.

Hitabet alanında: Demosthenes.

Felsefe alanında: Sokrates, Eflatun, Aristoteles.

Tarih alanında: Herodotos.

Rönesans Dönemi

Batı edebiyatında yenileşmenin başlangıcı, Rönesans ile olmuştur. 14. yüzyılın sonlarından itibaren 15. ve 16. yüzyıllarda, sanat ve bilimde “Yeniden Doğuş” dönemine geçilmiştir. Rönesans, halk ve devlet ilişkilerini yeniden düzenleyerek bireylerin özgür düşünme isteğini desteklemiştir. Bu dönemde yazarlar, ulusal diller ile eserler vermeye başlamışlardır.

Rönesans’ın Önemli Sanatçıları

Rönesans dönemi ünlü sanatçıları arasında:

Şiirde: Ronsard.

Romanda: Rabelais, Cervantes (Don Kişot).

Deneme alanında: Montaigne, Bacon.

Tiyatro alanında: Shakespeare (Hamlet, Macbeth, Othello, Kral Lear, Romeo ve Juliet, Venedik Taciri, Hırçın Kız, Yanlışlıklar Komedyası vb.).

Rönesans, 17. yüzyıl ortalarına gelindiğinde Klasisizm akımının doğmasına yol açmıştır. Batı Edebiyatı, bu dönemle birlikte birbirine tepki olarak gelişen farklı akımların etkisinde 20. yüzyıla kadar süregelmiştir. Eski Yunan ve Latin edebiyatından gelen miras, edebiyatın evrimini sağlamış ve sonraki dönemlerin sanat anlayışını derinden etkilemiştir.

 

Eski Yunan edebiyatı, M.Ö. 2. yüzyıl,  yer, Latin edebiyatı, bırakma,

,Latin ,edebiyat, Eski Yunan kültürü , sanatının etkisi, gelişme,

Latin Edebiyatı,Felsefe, alanında,Sokrates, Eflatun, Aristoteles.

Tarih alan, Herodotos

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.