Şirince Taş Mektep Müzenin Tarihçesi

Şirince Taş Mektep Müzesi, Arnavut kaldırımları, ismi gibi şirin sokakları ve şarap evleri ile ünlenen İzmir’in turistik köylerinden biridir. Köy, Selçuk ilçe merkezine bağlıdır. Bu sevimli köyde açılan Şirince Taş Mektep Müzesi ise son dönemlerde ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekmektedir.

İzmir’in turistik Köyü’de bulunan Taş Mektep Müzesi, 1996’dan sonra ise bölgeye ait özel üretim şarapların ve yöresel lezzetlerin servis edildiği, 2016 da Taş Mektep Müzesi, Sengel Group’un 1996’dan itibaren“Artemis Restaurant Şarapevi” olarak işlettiği tarihi okul binası,“ Şirince Taş Mektep Müzesi’ olarak yeniden düzenlendi.
Şirince Müze içerisinin tarihçesine bakılacak olursa, Tanzimat Dönemi’nden Cumhuriyet Dönemi’ne kadar eğitim ve öğretim alanında yapılan yenilikler ve gelişmeler, fotoğraflar, belgeler ve çeşitli objeler ile sergilenmektedir.
Bina, 1906 yılında inşa edilmiş olan bina önceleri bir Rum okulu olarak hizmet verirken, ayrıca Yunan Dili, Coğrafya, Tarih, Matematik, Beden Eğitimi, Müzik, Fransızca ve Din dersleri verilmiştir.
Tanzimat’tan Cumhuriyet’e kadar Osmanlı Devleti’nin eğitimdeki yenileşme gayretlerini, hem de Cumhuriyet döneminin zorluklar içerisinde sürdürülmeye çalışılan idealist eğitiminin izlerini objeler, belgeler ve fotoğraflarda bulacaklar.
Müzeyi ziyaret edenler, keyifli bir seyahat olanağı bulacak ve Şirince’de köyün sevimli sokaklarını gezebileceklerdir.
Şirince Taş Mektep Müzesi’ni ziyaret ederken, mekana tarihi bir hava katabilirler.
Müzenin kurucusu ve sahibi V. Gökhan Şengel…