Dolar 39,5679
Euro 45,4626
Altın 4.284,38
BİST 9.102,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 32 °C
Açık

Tiyatro Yazarı, Oyuncu, Şair Urfa’lı Mustafa Dişli Kimdir? / Sunay Akın

12.05.2025
22
A+
A-
Tiyatro Yazarı, Oyuncu, Şair Urfa’lı Mustafa Dişli Kimdir? / Sunay Akın

Urfa’nın ilk kadın terzisi olan Mustafa Dişli, tek geçim kaynağı olan dikiş makinesini satarak, parasıyla Ankara’ya giden otobüse bilet alır.
Bir mola sırasında bir şişe suyun içine biraz ilaç katar.
Başbakan’ın karşısına çıktığında şişeyi uzatır ve şairliğini de kullanarak başlar konuşmaya:

“Size Urfalıların gözyaşını getirdim. Size çeşme başında su almak için birbiriyle dövüşen bacıların gözyaşını getirdim. Size suyu bekleyen cenaze sahiplerinin gözyaşını getirdim. Size akşam evinde yemek pişirmek için su bekleyen anaların gözyaşını getirdim..”
Toplantı sona erdiğinde Mustafa Dişli’nin yüzü gülmektedir. İstediğini başarmış, Urfa’nın içme suyu projesi için Başbakan’ın sözünü almıştır.
Bu, Terzi Mustafa’nın ilk eylemi de değildir.
Adana’da öğretmen okuluna gittiği dönemde, Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel’in Urfa’ya geleceğini duyunca, trenin geçeceği yollara şu pankartı asar:

“7000 yıllık Urfa’ya bir lise açmadan dönme..”

Bununla da kalmaz, Hasan Âli Yücel’in ziyaret esnasında dinlenmek için uğradığı kahvelerdeki fincanlara, çay bardaklarına “Urfa’ya lise istiyoruz!” diye yazar.
İbrahim Tatlıses’in “Oxford vardı da biz mi gitmedik?” dediği Urfa’ya İLK liseyi açtıran da Mustafa Dişli’dir..
Şanlıurfa İnci Sineması o akşam, iğne atsan yere düşmeyecek kadar kalabalıktır. Urfalıların yoğun ilgi gösterdiği, ünlü şarkıcı Şükran Ay’dır..
Gecenin sunuculuğunu yapan Mustafa Dişli, yeteneğine güvendiği Urfalı bir gence bir yolunu bulup türkü söylemesi için yer açar programda, mikrofonu eline alıp “İşte karşınızda İbrahim..” der ve orada kalır, sonunu getiremez… Perdenin arkasındaki gence döner, “Soyadın neydi senin?” diye sorar. “Tatlı” yanıtını alınca, salonda şu ses duyulur: “Karşınızda İbrahim Tatlıses!”
Evet, bir dönemin çok dinlenen türkücüsüne adını veren de Mustafa Dişli’dir..
Daha başka neler mi var?..
Meşhur Balıklı Göl’de çalıştırdığı su topu takımı ve yüzücüler, denizin olmadığı Urfa’ya yedi altın madalya kazandırır..
Urfaspor futbol takımını da o kurar, takımın renklerinin sarı-yeşil olmasına da o karar verir.. Kulüp logosunu da o tasarlar.. Futbol hakemliği de yapar..
Öylesine sevdalıdır ki kentine, kartvizitinde şunlar yazılıdır: “Mustafa Dişli / Urfa’da”..
Bitmedi.. Tiyatro yazarı ve oyuncudur Mustafa Dişli..

Şiirler de yazar.. Şanlıurfa’da çekilen sinema filmlerinde de roller alır..
“Mezarımı Taştan Oyun”da Hüseyin Peyda ile görürüz onu. “Erkek Ali”de Eşref Kolçak’la, “Hudutların Kanunu”nda Yılmaz Güney ile..
Ne acıdır ki çok sevdiği Urfa’nın işgalden kurtuluşu olan 11 Nisan günü, 1959 yılından sonra hayatının en karanlık günü olacaktır.
O gün, kurtuluş törenlerini sunmak görevi her yıl olduğu gibi ondadır. Ateşler içinde yanan dört yaşındaki oğlunu evde bırakarak tören alanına koşar. Geri döndüğünde oğlunu yatakta cansız yatarken bulur. O günden sonra kısa sürede saçları ağarır..
1978 yılında bir gece, sağ görüşlü teröristler bomba atarlar Mustafa Dişli’nin evine. Oğlu Yusuf Sabri yaralanır ve o gecenin mirası olan aksayan ayağıyla koşamaz, arkadaşlarının oyunlarına katılamaz bir daha..
Yusuf Sabri, okulun bahçesinde 23 Nisan provalarını oturduğu yerden seyrederken babasını karşısında bulur birden, yanında da üç tekerlekli bir bisiklet!
Mustafa Dişli bir bisiklet kiralamış, bir marangoz arkadaşına yaptırdığı tahta at başını bisiklete monte etmiştir.
Bayram yerinde tüm Urfalılar tören geçişi sırasında Kurtuluş Savaşı süvarisi kıyafetindeki çocuğu coşkuyla alkışlar..
Mustafa Dişli’nin oğlu Yusuf Sabri başında kalpağı, güneş altında parlayan üniformasıyla Vali’nin önünden geçerken kılıcını çıkarıp bağırır: “Ya İstiklal Ya Ölüm!..” Oğluna tüm gece kostüm diken terzi Mustafa’nın uykusuz gözlerinden yaşlar akmaktadır..
(SUNAY AKIN)

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.