İlyada’dan ilham alan sergi; tarihin aktarımını, savaş ve barış arasındaki dengeyi ve doğanın insan medeniyetinde hem koruyucu hem de tanık olarak rolünü inceliyor. Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük’ün sözleriyle: “Tıpkı Troya’nın savaş, barış, yıkım ve yeniden doğuş döngüsü içinde hafızasını koruması gibi sanatçı Vuslat’ın ‘Emanet’i de bir kültürel miras nöbeti tutma pratiği olarak karşımıza çıkıyor.”
Sergi bölgede yer alan ve aktif faaliyetlerde bulunan yerel paydaşların desteği ile hayata geçiyor. “Emanet/Troy” sergisinin paydaşları arasında Çanakkale’nin tarihsel, kültürel ve doğal katmanlarıyla bir çağdaş kültür kenti olarak potansiyellerini gerçekleştirmesi yönünde 20 yıldır çalışan CABININ (Çanakkale Bienali inisiyatifi) de yer alıyor. Vuslat, sergide yer alan yeni seramik eserlerini, Kale Grubu”nun Seramik Atölyesi’nin ev sahipliğinde üretti.
Vuslat hakkında:
Sanat alanında 15 yılı aşkındır çalışmalarını sürdüren Vuslat’ın ilk kişisel sergisi “Sessizlik”, Mayıs 2022’de Chus Martinez küratörlüğünde Londra’daki Pi Artworks Galeri’de gerçekleşti. Haziran 2023’te ilk müze sergisi “Emanet” Chus Martínez küratörlüğünde Bayburt’taki Baksı Müzesi’nde izleyiciyle buluştu. Sergi, günümüz Türkiye coğrafyasının kültüründen yola çıkarak emanet kavramının güven, bağlılık, derin sadakat ve koruyuculuk değerlerini ifade etti ve somutlaştırdı. Sergiye birçok ülkeden sanat yazarı ve profesyoneli ilgi gösterdi. Vuslat’ın üçüncü kişisel sergisi Mayıs 2024’te İstanbul’da MSGSÜ Tophane-i Amire Beş Kubbe Salonu’nda, Ebru Yetişkin küratörlüğünde gerçekleşti. Sanatçı, 2024’den beri Los Angeles’taki Otis Sanat ve Tasarım Koleji’nde Güzel Sanatlar Yüksek Lisans eğitimine devam ediyor.
Sanatçının pratiği, öncelikle heykel olmak üzere multidisipliner sanatlara odaklanıyor ve doğa, ruhsallık, felsefe, mitolojik anlatılardan referanslar içeriyor. Sanatçı, günümüzde git gide öngörülmesi zorlaşan, geçici ve birbirine bağımlı hale gelen dünya koşullarında; bireylerin kendileri, birbirleri ve doğayla kurdukları bağları inceliyor ve biçimleri aracılığıyla görünen ve görünmeyen, organik ve inorganik, kişisel ve toplumsal arasındaki dinamikleri keşfediyor.
Vuslat, aynı zamanda sivil toplum lideri olarak hayatının önemli bir kısmını cinsiyet eşitliği ve ifade özgürlüğü konularında toplumsal etki yaratmaya adıyor. Günümüzde insanlığı ilgilendiren en temel sorunları aşmanın gerçek bağlar kurmaktan geçtiğine ve bu yolda dinlemenin rolüne odaklanıyor. Bu doğrultuda Vuslat, 2021 yılında, bireylerin kendini, birbirini ve doğayı cömertçe dinleme becerisini yaygınlaştırmak ve bu doğrultuda farkındalık yaratmak amacıyla çalışan Vuslat Vakfı’nı (www.vuslatfoundation.org) kurdu.
Instagram: https://www.instagram.com/vuslatd