Dolar 38,4519
Euro 43,6867
Altın 4.059,01
BİST 9.430,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 24 °C
Hafif Yağmurlu

Vuslat’ın “Emanet/Troy” Sergisi 25 Mayıs’ta

Vuslat’ın “Emanet/Troy” Sergisi 25 Mayıs’ta
Sergi, Paolo Colombo Küratörlüğünde Troya Müzesinde Açılıyor.
Vuslat’ın “Emanet/Troy” sergisi, Paolo Colombo küratörlüğünde, 25 Mayıs – 25 Temmuz 2025 tarihleri arasında, Çanakkale’de yer alan Troya Müzesi’nde ziyarete açılıyor. Troya Kazısı Başkanı Prof. Rüstem Aslan ve Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük’ün davetiyle gerçekleşen sergi, sanatçının yeni çalışmalarına yer veriyor.
Homeros’un emaneti olan İlyada’dan aldığı ilhamla Vuslat bu sergide, izleyiciyi mit ve hafıza üzerine düşünmeye davet ediyor. Günümüz dünyasında yaşanan savaşların ve içerisinde kaldığımız kaosların bir bütün olarak kolektif hafızamızı nasıl şekillendirdiğini incelerken, 5000 yıl önceye dönüp bakıyor. Vuslat, ölüm korkusunun getirdiği yıkım, nefs mücadelesi ve sevgi kavramlarını sorguladığı eserleriyle bölgenin kültürel mirasını irdeliyor.
Güven, bağlılık, derin bir sadakat ve koruyuculuğun değerini ifade eden “emanet” kavramı Vuslat’ın sanat çalışmalarının odağında yer alıyor. 2023 yılında, köklerinden olan coğrafyada, Bayburt’ta yer alan Baksı Müzesi’nde gerçekleşen sergiyle Vuslat, “emanet” kavramı üzerine araştırmalarına başlamış, bu süreç eserlerine yansımıştı. Ardından “emanet”i 2024 yılında evine, yani İstanbul’a, MSGSÜ Tophane-i Amire’ye taşıyarak izleyicisiyle buluşturmuştu. Vuslat’ın yeni eserleriyle bu keşif, Troya Müzesi’nde yer alacak “Emanet/Troy”da kapsamını genişleterek evrenselleşiyor.
Küratör Paolo ColomboVuslat’ın sanatsal pratiğini kolektif hafıza, kültürel miras ve insani sorumluluk ile derinden bağlantılı olarak tanımlıyor: “Emanet kavramı, aldığımız bir armağan olarak genişletilebilir; bir kez kabul ettiğimizde koruyucusu olduğumuz bir miras. Bir küratör olarak inanıyorum ki, bu armağan, sanatçıların yarattığı sanat eserleridir ve insanlık için üretilen tüm güzel şeylerdir. Bizim görevimiz ise bu eserleri korumak, muhafaza etmek ve geleceğe aktarmaktır.”
Sergi beş kavramsal katman üzerinden gelişiyor: sanat eserinin kendisi, ilişki kurduğu tarih, referans aldığı doğa, İlyada’nın hikâye anlatım gelenekleri ve zamanla bu mirası taşıyan insan ve insan olmayan sesler. Serginin merkezinde, bölge ile katmanlı bir diyalog yaratan heykeller ve enstelasyonlar yer alıyor. Belirli açılardan uçan kuşlar gibi görünen seramik heykeller, hareket ve kırılganlık hissi uyandırıyor. Gümüş kaplanmış bitki formları, doğanın dönüşümünü simgeliyor. Bayburt bölgesinden toplanan toprak ve taşlardan elde edilen doğal pigmentler ve füzen kullanarak yaptığı çizimleri sergiyi toprakla bağlarken, anneannesinden bir armağan olarak aldığı zincirden ilham aldığı eser yerleştirmesi, kişisel ve kültürel tarih arasındaki iç içe geçmiş yapıyı simgeliyor. Kinetik heykel formları ise bu sergide ilk defa karşımıza çıkıyor. Ses yerleştirmesi ile sözlü tarih ve kuş mitolojisini sergiye dahil ediyor. Yeni eserleri aracılığı ile Troya Kazısı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan’ın da sözlerinde bahsettiği gibi “Vuslat’ın ‘Emanet/Troy’ sergisi, Anadolu’nun kadim emanet kültürünü yeni bir dil, yeni bir yorumla Troya ve Homeros’la buluşturuyor.”
İlyada’dan ilham alan sergi; tarihin aktarımını, savaş ve barış arasındaki dengeyi ve doğanın insan medeniyetinde hem koruyucu hem de tanık olarak rolünü inceliyor. Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük’ün sözleriyle: “Tıpkı Troya’nın savaş, barış, yıkım ve yeniden doğuş döngüsü içinde hafızasını koruması gibi sanatçı Vuslat’ın ‘Emanet’i de bir kültürel miras nöbeti tutma pratiği olarak karşımıza çıkıyor.”
Sergi bölgede yer alan ve aktif faaliyetlerde bulunan yerel paydaşların desteği ile hayata geçiyor. “Emanet/Troy” sergisinin paydaşları arasında Çanakkale’nin tarihsel, kültürel ve doğal katmanlarıyla bir çağdaş kültür kenti olarak potansiyellerini gerçekleştirmesi yönünde 20 yıldır çalışan CABININ (Çanakkale Bienali inisiyatifi) de yer alıyor. Vuslat, sergide yer alan yeni seramik eserlerini, Kale Grubu”nun Seramik Atölyesi’nin ev sahipliğinde üretti.

Vuslat hakkında:

Sanat alanında 15 yılı aşkındır çalışmalarını sürdüren Vuslat’ın ilk kişisel sergisi “Sessizlik”, Mayıs 2022’de Chus Martinez küratörlüğünde Londra’daki Pi Artworks Galeri’de gerçekleşti. Haziran 2023’te ilk müze sergisi “Emanet” Chus Martínez küratörlüğünde Bayburt’taki Baksı Müzesi’nde izleyiciyle buluştu. Sergi, günümüz Türkiye coğrafyasının kültüründen yola çıkarak emanet kavramının güven, bağlılık, derin sadakat ve koruyuculuk değerlerini ifade etti ve somutlaştırdı. Sergiye birçok ülkeden sanat yazarı ve profesyoneli ilgi gösterdi. Vuslat’ın üçüncü kişisel sergisi Mayıs 2024’te İstanbul’da MSGSÜ Tophane-i Amire Beş Kubbe Salonu’nda, Ebru Yetişkin küratörlüğünde gerçekleşti. Sanatçı, 2024’den beri Los Angeles’taki Otis Sanat ve Tasarım Koleji’nde Güzel Sanatlar Yüksek Lisans eğitimine devam ediyor.
Sanatçının pratiği, öncelikle heykel olmak üzere multidisipliner sanatlara odaklanıyor ve doğa, ruhsallık, felsefe, mitolojik anlatılardan referanslar içeriyor. Sanatçı, günümüzde git gide öngörülmesi zorlaşan, geçici ve birbirine bağımlı hale gelen dünya koşullarında; bireylerin kendileri, birbirleri ve doğayla kurdukları bağları inceliyor ve biçimleri aracılığıyla görünen ve görünmeyen, organik ve inorganik, kişisel ve toplumsal arasındaki dinamikleri keşfediyor.
Vuslat, aynı zamanda sivil toplum lideri olarak hayatının önemli bir kısmını cinsiyet eşitliği ve ifade özgürlüğü konularında toplumsal etki yaratmaya adıyor. Günümüzde insanlığı ilgilendiren en temel sorunları aşmanın gerçek bağlar kurmaktan geçtiğine ve bu yolda dinlemenin rolüne odaklanıyor. Bu doğrultuda Vuslat, 2021 yılında, bireylerin kendini, birbirini ve doğayı cömertçe dinleme becerisini yaygınlaştırmak ve bu doğrultuda farkındalık yaratmak amacıyla çalışan Vuslat Vakfı’nı (www.vuslatfoundation.org) kurdu.
Instagram: https://www.instagram.com/vuslatd

Websitesi:

http://www.vuslat.art

Paolo Colombo hakkında:

Paolo Colombo sanatçı, şair ve küratör. Cenevre’deki Centre d’Art Contemporain’in Direktörü ve Roma’daki MAXXI’de küratör olmak üzere önde gelen kurumlarda önemli pozisyonlarda bulundu. 6. İstanbul Bienali’nin ve Venedik Bienali’ndeki Irak Pavyonu’nun küratörlüğünü yaptı (2017, 2019). Küratörlük çalışmaları, çağdaş sanat ile tarihsel anlatılar arasında bağlantılar kuran şiirsel yaklaşımıyla biliniyor.

Troya Müzesi hakkında:

Troya Müzesi, 2018 yılında Türkiye’nin Çanakkale ilinde, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Troya antik kenti yakınlarında açılmıştır. Müzeyi tasarlayan mimar Ömer Selçuk Baz, müzenin 90.000 m² alana yayılan yapısının, çağdaş mimarisi ile tarihi çevresi arasında bir entegrasyon sağladığını belirtmektedir. Koleksiyonu, Tunç Çağı, Helenistik ve Roma dönemleri ile Osmanlı dönemine ait eserlerden oluşmakta olup, Troya’nın kalıcı mirasına kapsamlı bir bakış sunmaktadır.
Adres: Tevfikiye Köyü, Merkez/Çanakkale, Türkiye
Ziyaret saatleri: Her gün 08:30-17:30

Websitesi:

https://turkishmuseums.com/museum/detail/2021-canakkale-troya-muzesi/2021/1

Detaylı bilgi ve söyleşi talepleri için lütfen iletişime geçiniz:

Burcu Dimili  burcudimili@gmail.com
+90 (554) 458 33 13

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.