Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 32 °C
Az Bulutlu

Bütün Yollar Roma’ya Çıkar Sözü Ne Anlama Geliyor?

14.07.2025
77
A+
A-
Bütün Yollar Roma’ya Çıkar Sözü Ne Anlama Geliyor?

Bir Profesör, “Bütün yollar Roma’ya çıkar.” der.

Çok bilinen sözdür. Zannedilir ki İtalya’nın başkenti Roma için söylenmiştir.
Ama kastedilen Roma, Nouva yani Yeni Roma, yani Konstantinople, yani İstanbul’dur.” diyerek paylaşmış.
Seviyoruz böyle hikayeleri ama,
Bu iddia popüler olsa da tarihsel olarak yanlıştır.
Latince: Omnes viae Romam ducunt.
“Bütün yollar Roma’ya çıkar” sözü, İtalya’daki Roma şehri için söylenmiştir.
Bu deyimin kökeni, Antik Roma İmparatorluğu dönemine dayanır.
Roma İmparatorluğu çok geniş bir coğrafyaya hükmettiği için, imparatorluk boyunca yapılan yolların merkezi Roma şehriydi.
Bu yollar, askerî ve ticari ulaşımı sağlamak amacıyla inşa edilmişti ve neredeyse tamamı Roma’ya bağlanacak şekilde tasarlanmıştı.
Bu nedenle deyim, hem gerçek bir yol ağını hem de mecaz anlamda “tüm yollar sonunda merkez otoriteye çıkar” fikrini taşır.
İstanbul’daki Million taşı ise Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu döneminde, kıta içi mesafelerin ölçüm noktası olarak kabul edilmiştir.
Yani İstanbul’un (Konstantinopolis) başkent olduğu dönemde, orası da yolların merkezi kabul edilmiştir — ama bu deyimin kaynağı İtalya’daki Romadır, İstanbul değil.

Özetle..
Sözün kökeni: Antik Roma ve İtalya’daki Roma şehridir.
Million taşı: Benzer bir işlevi İstanbul’da görmüştür ama deyimin kaynağı değildir…

Alıntı

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.