Aydın 2. Fitap Fuarı İlgi Görmüyor /değerlendirme / Kerim Özbekler

GAZETECİ-YAZAR-ŞAİR-EDEBİYATÇI
Bugün Aydın 2.Kitap Fuarı’na gittim, otobüs tam önünde duruyormuş ama ben ”Aydın Forum” önünde indim. Bu nedenle elimde dağıtılacak kitap ve broşür dolu torba ile 300 metre kadar yürümek zorunda kaldım, fuarın önünden 24 saat vızır vızır taksi-minibüs-otobüs-tır vb. gibi araçlar ardı ardına geçiyor. Sebebi ise bu yolun Denizli-Nazilli-Aydın-Muğla-İzmir ve ilçelerine giden ana karayolu olması, ben ana kapının burada olduğunu biliyorum. Aydın Büyükşehir Belediyesi batı tarafından başka bir giriş kapısı daha açmış, içeri girince gözüme çok da hoş gelmeyen bir parkla karşılaştım. Çocuklar oynuyordu, güvenlik görevlisinin tarif ettiği yoldan kitap fuarının olduğu bölüme bir vatandaşla birlikte daracık bir kapıdan girdim. İçeri girer girmez devasa bir yer ile karşılaştım, fuar Aydın Tekstil’in 3.000 M2’lik kapalı alanında yer almış. İzmir Kitap Fuarı gibi büyük panolar yayınevi standlarının önünü kapatmamış, her yeri görebiliyorsunuz. Yalnız içeride parsel parsel girip çıkan öğrencilerden başka kimse yok, onların çoğu da yıl sonu olduğu için öğretmenleri eşliğinde buraya gelip gidiyorlar. Bütün her yeri dolaştım, aradığım kişi ve kuruluşları pek göremedim. Girdiğim daracık kapıdaki bayana, başka bir yerde stand olup olmadığını sordum. Tarif ettiği yere gittim, Aydın ve İzmir’li yazar ve şairlere asıl giriş kapısının olduğu yere stand açtırmışlar. Burada Talat Avcı-Şükrü Öksüz-Osman Gökçe-İbrahim Kiraz-Etem Oruç-Musa İlhan vb. gibi bir çok gazeteci-yazar-şair ve tv proğramı yapımcısı arkadaşı mı gördüm, bazılarının adı ve kitapları var ama henüz gelmemişler.
Anlayacağınız, kitap fuarı 2 bölümden meydana getirilmiş.
KİTAP FUARI’NDAKİ EKSİKLİKLER;
1-Bütün standlar bir yerde yer almalıydı, 2 bölüm bence iyi olmamış.
2-Ziyaret saatleri 10.00-20.00 arası olarak tanzim edilmiş, bu 12.00-22.00 şeklinde olabilirdi. Aydın sıcak bir yer olduğu için insanlar genellikle 24.00 ve bazen 01.00-02.00’lere kadar sokaklarda geziyor,
3-Aydın Büyükşehir Belediyesi kitap fuarına ücretsiz otobüs seferleri düzenlemelidir, herkes buraya rahatça gelemiyor. Denizli Büyükşehir Belediyesi bütün semtlerden, düzenlediği kitap fuarına okuyucuları ücretsiz taşıyor.
4-Aydın Kitap Fuarı civarında gerek yayınevi sahibi ve yazarların ve gerekse okuyucuların çay-kahve içecekleri veya yemek yiyecekleri yerler yok, oysa Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı kitap fuarı vilayetin çok dışında olmasına rağmen bu tür satıcılara yer ayırıyor ve kimse aç susuz kalmıyor.
5-Aydın Kitap Fuarı’nın 23 Mayıs-1 Haziran 2025 tarihleri arasında açılması da çok yanlış, bu tarih Kasım-Aralık-Ocak-Şubat-Mart aylarında olmalıdır. Mayıs ayının sıcağında kimse kitap almaz Aydın’da, nitekim yayıncıların önü gerçekten bomboş.
6-Aydın Büyükşehir Belediyesi bana göre kitap fuarını Büyükşehir Belediyesi’nin önündeki il merkezinin önünde yapmalıdır, burada otobüs servisine de gerek yoktur. Ayrıca, yayınevi sahipleri bundan çok memnun da olabilir. Zira burada yeme içme konusunda bir aksaklık yaşamazlar, kitap fuarına da bu alan yakışır.
7-Aydın’da ki ve Nazilli’de ki kitap fuarlarından aslında çok fazla bir şey beklememek de lazımdır, İzmir yakın olduğu için Aydın-Muğla-Manisa kitap fuarları yayıncıları çok fazla tatmin etmeyebilir.
8-Bazı yazar ve şairlerin kitaplarını toplayarak çekip gittikleri ifade edildi, bu sonuçtan memnun olmadıklarının ispatıdır.
9-Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun açılış için geldiği 3-5 standı ziyaret edip reklamını yaptıktan sonra gittiğini söyleyenler var, burası için 1-2 saat ayrılmalıdır.
10-Fuar da insanları çekebilecek şöhretli yazar ve şairler yok, gelecek yıllarda bu konuda ciddi bir çalışma yapılmalıdır.
11-Söyleşi salonlarına kimse adım atmıyormuş, yazarlar-şairler-edebiyatçılar-yayıncılar 3-5 kişiye konuşuyorlarmış. Böyle etkinlik olmaz, söyleşi odaları kolay görünür bir yer de olmalıdır.
12-Bazı yayıncılar bu yıl ki fuarların en kötüsünün Eskişehir olduğunu izah ettiler, Aydın’ın bu ünvanı Eskişehir’den aldığını iddia ettiler.