Fizikçi Marie Curie ilk Yılları (Maria Skłodowska-Curie)

İki kez Nobel Ödülü sahibi olan Marie Curie, radyoaktivite konusundaki öncü çalışmalarıyla tanınır.
Marie Sklodowska Curie (1867–1934) iki Nobel Ödülü alan ilk kişidir: İlki 1903’te fizik dalında, radyoaktivite olgusunu keşfi nedeniyle Pierre Curie (kocası) ve Henri Becquerel ile birlikte; ikincisi ise 1911’de kimya dalında, polonyum ve radyum radyoaktif elementlerini keşfi nedeniyle verilmiştir.
Marie Curie yasal olarak üniversiteye gidemezdi.
Bu yüzden bunu yasadışı yollardan yaptı ve gizli bir örgüt olan ‘Uçan Üniversite’ye gitti.
Uçan Üniversite, o zamanlar Rus İmparatorluğu’nun kontrolü altında olan Polonya’da faaliyet gösteren ve cinsiyet ayrımcılığı nedeniyle yüksek eğitimden dışlanan kadınlara kurslar sunan bir yeraltı eğitim ağıydı.
‘Uçan Üniversite’ adı, kurslar yetkililer tarafından tespit edilmekten kaçınmak için özel evler de dahil olmak üzere çeşitli yerlerde gizlice düzenlendiği için kullanıldı.
Marie Curie ilk yıllarında Uçan Üniversite’nin öğrencilerinden biriydi ve fizik, kimya ve matematik derslerine katılıyordu.
Uçan Üniversite’de edindiği deneyim daha sonraki akademik çalışmalarında kendisine yardımcı olmuş ve çığır açan keşiflerine katkıda bulunmuştur.
Nobel Ödülü kazanan ilk kadın, iki kez kazanan ilk kişi ve iki farklı bilim dalında Nobel Ödülü kazanan tek kişi olmuştur: fizik ve kimya.
Uçan Üniversite 1885’ten 1905’e kadar faaliyet göstermiştir. Uçan Üniversite 1920 yılında resmi olarak dönüştürüldü ve tamamen akredite bir akademik kurum olan Özgür Polonya Üniversitesi oldu…