Başarısız Toplumların Genel Doğası / Anton Çehov

RUS YAZAR ANTON ÇEHOV’A “BAŞARISIZ TOPLUMLARIN, BEDEN BAŞARIŞIZ OLDUKLARI SORULMUŞ. VERDİĞİ CEVAP;
“Başarısız toplumlarda, her aklı başında zihne karşılık bin aptal ve her düşünüre karşılık bin aptalca söz vardır. Çoğunluk her zaman cahil kalır ve sürekli olarak bilgelerden daha fazladır. Dolayısıyla, bir toplumdaki tartışmalara önemsiz konuların hakim olduğunu ve sığ ve yüzeysel olanın merkez sahneye çıktığını görüyorsanız, o zaman derinden başarısız olmuş bir topluma tanık oluyorsunuz demektir.”
Mesela anlamsız şarkılar, sözler milyonları dans ettiriyor, şarkıya eşlik ediyor ve şarkıcı ünlü, tanınan, hatta sevilen biri oluyor. İnsanlar toplumsal meseleler ve hayatın kendisi hakkındaki görüşlerini ciddiye almaya başlıyorlar.
Yazar, çizer, aydın, idol, rehber, bilim ve ilim insanları ki, onları kimse tanımıyor.
Kimse onlara DEĞER veya AĞIRLIK vermiyor. Çoğu insan sıradanlığı ve duygusuzluğu tercih eder. Aklımızı uyuşturan veya saçmalıklarla güldüren biri, bizi gerçeklerle uyandıran ve gerçeklerle acıtan birinden iyidir. Cahil toplumlarda demokrasinin işe yaramamasının sebebi budur.
Çünkü KADERİNİZE karar verecek olanlar CAHİL çoğunluk olacaktır.
Öte yandan, Prof.Dr.Celal Şengör’ün ” SENİN CAHİLLİĞİN, BENİM YAŞAMIMI ETKİLİYOR!!! ” sözünün açıklaması da ortaya çıkmış oluyor.