Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 33 °C
Açık

Aslı Çavuşoğlu’nun “TunState” Adlı Kişisel Sergisi

Aslı Çavuşoğlu’nun “TunState” Adlı Kişisel Sergisi

Sergisi 27 Eylül’e kadar İMALAT-HANE’de.

Aslı Çavuşoğlu’nun “TunState” adlı kişisel sergisi, 17 Mayıs–27 Eylül 2025 tarihleri arasında İMALAT-HANE’de izleyiciyle buluşuyor. Sanatçının, İMALAT-HANE desteğiyle üretilen yeni çalışmalarını da içeren sergi, doğanın kendi kendini koruma stratejilerinden ilham alarak, dönüşüm, dayanıklılık ve yeniden var olma hâllerini odağına alıyor.

Sanatçının uzun yıllardır geliştirdiği anlatı dünyasını besleyen bu yeni sergi, sadece bir üretim pratiği değil; aynı zamanda bozulma, bekleme, direnç ve dönüşüm kavramlarını ele alan canlı bir ekosistem olarak kurgulanıyor. İlk olarak 2022 yılında Torino’daki Barriera’da gösterilen ve ardından 2023’te Meksika’daki Museo Jumex’te farklı işlerle genişleyen sergi, sanatçının geçmiş işleriyle kurduğu diyaloğu sürdürerek, geleceğe dair yeni bir sorgulama alanı açıyor.

Çavuşoğlu’nun sergideki üretimleri, 2018 yılında Meksika’da karşılaştığı bursera fagaroides adlı ağacın kabuklarıyla başlayan bir sürece dayanıyor. Bu ağacın kabukları, sanatçının elinde zamanın izini taşıyan hassas birer nesneye dönüşüyor. Sergide, bu doğal malzemenin el yapımı kâğıda evrilerek dönüştüğü eserler; mikroskobik bir canlı olan Tardigrad’ın biyolojik dönüşümüyle paralel bir görsel ve kavramsal karşılık sunuyor.

Sergi adını, zorlu çevresel koşullara karşı hayatta kalmak için metabolizmasını askıya alan Tardigrad’ın girdiği “tun” durumundan alıyor. Mekânın dış cephesinde izleyiciyi karşılayan bu figür, serginin düşünsel yapısına açılan kapılardan biri olarak öne çıkıyor. Doğal malzemelerin bir araya gelişi, sanatçının işlerinde sıkça rastlanan tarih, bellek ve dönüşüm katmanlarını görünür kılıyor.
TunState, tüm bu çokyönlülüğü ve kapsayıcılığıyla, serginin, üretimlerin, malzemenin, metinlerin ve sanatçının kendi başkalaşım hallerini düşünmeye bir davetiye.
Serginin sahnelemesi, Jorela Karriqi tarafından kurulan Studio VETA ve Çavuşoğlu’nun yakın bir diyalog içinde kurgulanarak, tasarım pratiğinde çoğunlukla arka planda kalan %100 geri dönüştürülebilir kağıt bobinlerinin kullanımı etrafında şekilleniyor. TunState’te bu unsurlar, iç mekânda eserler için yalnızca destekleyici bir yapı oluşturmakla kalmıyor, aynı zamanda binanın dış cephesine uzanarak serginin mekânsal tahayyülünü dışa doğru genişletiyor. İskele mantığıyla yerinde monte edilen bu hafif, kolay yönetilebilir ancak beklenmedik ölçüde dayanıklı bileşenler; geçici, esnek ve hassas bir inşa sürecine olanak tanıyarak serginin kırılganlık, direnç ve geçicilik üzerine yürüttüğü sorgulamaları destekliyor. Bursa’nın endüstriyel dokusunda, tekstil ve kağıt sektörlerinde genellikle ambalaj malzemesi veya yan ürün olarak dolaşan bu tüplerin burada yeniden bağlama oturtulması, kullanım ve yeniden kullanım arasında hızla işleyen maddesel bir döngünün mekânsal ifadesine dönüşerek TunState’in dönüşüm ve yenilenmeye dair düşüncelerine yankı bırakıyor.
Aslı Çavuşoğlu hakkında:
Aslı Çavuşoğlu, araştırma odaklı sanatsal pratiğinde kültürel ve tarihsel olguların dönüştürülme, temsil edilme ve yorumlanma biçimlerini inceler. Farklı mecralar kullanarak çalışan Çavuşoğlu, projelerinde sıkça bir tercüman, yazar ya da danışman rolü üstlenerek, ortak tarihlerimizin güvencesiz ve öznel doğasının altını çizer.
Çavuşoğlu’nun solo sergileri arasında; TunState, Museo Jumex, Meksiko (2023); TunState, Associazione Barriera, Torino (2022); Lahana Pembesi / Soğan Yeşili / Portakal Mavisi, EK BİÇ YE İÇ, İstanbul (2021) & Kadist, Paris (2020); With Just the Push of a Voice, MASS MoCA, Massachusetts (2020); The Place of Stone, New Museum, New York (2018); Red / Red, MATHAF Arab Museum of Modern Art, Katar (2016); In Diverse Estimations Little Moscow, RISD Museum, Providence (2014); The Stones Talk, ARTER, İstanbul (2013); Murder in Three Acts, Delfina Foundation, Londra (2013); katıldığı grup sergileri ve bienaller arasında ise Palais de Tokyo (Paris, 2020), Moderna Museet (Stockholm, 2017), Castello di Rivoli (Torino, 2019 & 2017), Manifesta 11 (Zürih, 2016), 14. İstanbul Bienali (İstanbul, 2015), New Museum Triennial (New York, 2015), Witte de With Center for Contemporary Art (Rotterdam, 2014), MAK Museum in Vienna (Viyana, 2013) ve Performa 11 (New York, 2011) bulunuyor. Sanatçının eserleri Arter (İstanbul), British Museum (Londra), Castello di Rivoli (Torino), MATHAF (Katar), MoMA (New York) ve Kadist (Paris / San Francisco) gibi uluslararası koleksiyonlarda yer alıyor.

Studio Veta hakkında:

Studio VETA, mimar ve araştırmacı Jorela Karriqi tarafından kurulmuş bir mimarlık pratiğidir. Açık atölye yaklaşımıyla kurgulanan Studio VETA, mimarlığı sanatsal, teorik ve malzemeye dayalı araştırmalarla birlikte ele alarak farklı ölçeklerde projeler üretir. Kendi üretim süreçlerini zanaatkârlarla kurduğu iş birlikleriyle birleştiren stüdyo, her projenin özgün niteliklerine göre şekillenen fikir ve üretim sistemleri geliştirir.

İMALAT-HANE hakkında:

2021 yılında Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde Bora Gürarda tarafından kurulan İMALAT-HANE, sanatsal pratiklerin üretimi ve sunumu için bir platform görevi görür. Sergi, performans ve kamuya açık programları aracılığıyla, farklı nesillerden sanatçıların yeni fikirler geliştirerek, izleyici ile iletişime geçmesine olanak sağlar. İMALAT-HANE, kavramsal çerçeveden tamamlanma aşamasına kadar sanatçılar ve küratörlerle birlikte çalışarak iş birlikleriyle geliştirilmiş üretimlerle sanatsal etki yaratmanın önemine inanmaktadır.
İMALAT-HANE’nin İstanbul İMÇ çarşısında yer alan proje alanı ise, sanat ve kültür üreticilerinin bilgi paylaşımına ve kullanımına açık bir sanat mekanıdır. Sanat alanındaki farklı pratiklerin üretim ve araştırma süreçlerine zemin yaratmak ve yeni iş birliklerine olanak sağlamak amacıyla proje bazlı etkinliklere evsahipliği yapmaktadır.
İMALAT-HANE kurulduğundan bu yana 10 kişisel sergi, 6 grup sergisi ve 5 proje sergisi kapsamında toplamda 21 sergi düzenledi. 76 sanatçının 316 eserinin sergilenmesine aracı oldu. Ana sponsorlar ve bireysel üyelerinin destekleri ile yeni üretilen 57 eser için kaynak yarattı.

Detaylı bilgi ve söyleşi talepleri için lütfen iletişime geçiniz:

Burcu Dimili
burcudimili@gmail.com
+90 (554) 458 33 13

Ziyaret Saatleri:

Salı – Cumartesi: 11:00–19:00
Pazar: 12:00–18:00
Adres:
Işıktepe BOSB Mah. Kırmızı Cad. No: 1/3C 16140, Nilüfer/Bursa

İletişim:

T: 0224 241 41 84 | info@imalat-hane.com | imalat-hane.com | instagram.com/imalat_hane_

 

 

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.