İstanbul Tüyap’tan Aldığım Kitaplara Dönüyorum | Dursaliye Şahan
Çocuk Kitapları Değerlendirmesi Dursaliye Şahan
Tüyap Kitap Fuarından aldıklarım hâlâ bitmedi. Üzerine iki fuar, Sarıyer ve Kadıköy Kitap Günleri geçti.
Özellikle Kadıköy Kitap Günleri durgundu ama olsun. Okumayı sevenler ve yazarların buluştuğu günler çok kıymetli.
Geçtiğimiz iki hafta boyunca okuduklarımın arasında sevdiklerimi paylaşmak üzere klavyenin başına geçtim. Tam altı tane irili ufaklı kitap geldi elime.
Neşeli Günler / Ahmet Büke – Resimleyen: Sedat Girgin. Günışığı Kitaplığı.
Türk edebiyatında bir Ahmet Büke olayı var bunu biliyoruz zaten. Çocuk edebiyatında da kendi çizgisini oturtmuş, özgün eserlerine rastlıyorum.
Neşeli Günler ne anlatıyor? Dayanışma, dostluk ve empati üzerine kurulmuş akıcı ve adı gibi neşeli bir hikâye.
Resimleyen: Yeşim Serçe. Kumdan Kale Yayınları.
Mimar olan yazar hikâyesinde insanoğlunun doğadaki renklere müdahalesiyle çevrenin nasıl kirlendiğine değiniyor. Yeryüzündeki bu kaos ve aptal sistem yüzünden hayatımız gittikçe bozuluyor.
Kumdan Kale Yayınlarının ince kapak kitapları ayrıca hoşuma gidiyor. Piyasa ortalamasına göre bu tarzın daha uygun bedellerle çocuklara sunulduğunu düşünüyorum.
“Renkler, balonlar yüzünden bulamaç olmuştu.” (Sayfa: 4)
“Saçmalamazsak asla doğru yapamayız. Abuk sabukluk bazen çok güzeldir.” Sayfa: 5
Yıldızlarda Bir Serüven / Hira Ayşe Özsoy – Resimleyen Bige Doğu – İş Bankası Yayınları
Annelere, babalara sorsak, mesela desek ki; hangi çocuklar zordur? Tamam ilk sırada ödev yapmayanlar olabilir. Başını bilgisayar oyunlarından kaldırmayanlar ayrı bir kategori. Onlarca yanıttan biri de sürekli can sıkıntısı çeken, canı hiçbir şey yapmak istemeyen çocuklar olabilir mi? Bence evet.
İşte, Yıldızlarda Bir Serüven; hayal kurma alışkanlığından uzaklaşmış, canı hiçbir şey yapmak istemeyen Vera’nın hayattan keyif almayı öğrendiği hikâyesini anlatıyor.
“Bileceksin ki hayatını bir şarkı söyler gibi yaşamak daha anlamlı.” (Sayfa: 51)
B’nin Kelimeleri / Nazlı Deniz Güler – Resimleyen: Oğuz Demir – Kırmızı Kedi Çocuk Yayınları
Sözcüklerin ruhumuzdaki ve zihnimizdeki önemini biz yetişkinler yeni yeni öğrenmişken çocuklara anlatabilmek kolay mı? Bu kitabı okumadan önce bu soruyu duysaydım kesinlikle hayır derdim. Pedagoglar bu konuda deneyimli olabilir elbette. Onları ayrı tutuyorum.
Yazar, bir çocuğun öğrendiği sözcükleri zihninde tanımlayarak beynindeki kıvrımların arasına özenle yerleştirmesi gibi eğlenceli bir hikâye yazmış.
Yıllar öncesinde yani bizim zamanımızda bu kadar güzel kitap yoktu. Fakat dünya da bu kadar kirlenmemişti sanki. Bizler maalesef gelecek nesillere daha yaşanılır bir dünya bırakmayı başaramadık. Ama neyse ki muhteşem yazılmış, bu zor dünyada onlara rehberlik edecek hikâyelerimiz var.
Bizim başaramadıklarımızı onlar başarırsa emin olun iyi edebiyatın katkısıyla olacak.
Sevgiyle kalın, kitapla kalın.
Haber Kaynağı: https://www.edebiyathaber.net/cocuklari-iyi-kitaplar-kurtaracak-dursaliye-sahan/?