Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 33 °C
Açık

Melek Zeynep Bulut “The Recursion Project: Levh-i Mahfuz” ile Londra Tasarım Bienali’nde!

Melek Zeynep Bulut “The Recursion Project: Levh-i Mahfuz” ile  Londra Tasarım Bienali’nde!

Melek Zeynep Bulut “The Recursion Project: Levh-i Mahfuz” adlı solo yerleştirmesiyle Londra Tasarım Bienali’nin davetiyle 2025 edisyonunda yer alıyor.

“The Recursion Project: Levh-i Mahfuz” madde hafızası kavramını dünyayı ve zamanları şekillendiren bir kavram olarak ele alıyor.

“Bir yerde bir mükemmellik vardır. Biz en başta bir şekilde onun içerisinde yer almışızdır. Oradan doğmuşuzdur. Ancak o bizden alınmıştır. İnsan burada başlar. Dünya üzerinde varolmuş ve varolacak her şey dönmek ve tekrar dönmek ve tekrar ve dönmekle ilgilidir.’’

“The Recursion Project: Levh-i Mahfuz” hafıza kavramını, madde ve biçim ilişkisini şekillendiren bir enstrüman olarak ele alıyor. Sanatçı; cismin ötesine geçme, maddeyi aşarak yeni bir boyutla etkileşim olasılıklarını oyunlu bir dille araştırıyor ve eser; madde, algı ve kolektif hafıza arasındaki ilişkiyi araştıran ve bu araştırmayı sahneleyen bir yerleştirme olarak hayat buluyor. Türkiye’nin çeşitli noktalarından alınan topraklarla tasarlanmış yansıtıcılı parçalar “Recursion Oyunu”nu oluşturuyor ve eser hem kolektif hafızayı hem de algıyı içinde barındıran bir döngünün ifadesi olarak karşımıza çıkıyor.

Levh-i Mahfuz Sahnesi’nin kurulduğu her yerde kolektif hafızaya ait parçalar kendini sonsuzlukta tekrarlıyor ve izlenenle izleyicinin yerini değiştirerek çok boyutlu bir zeminde “çerçeve” kavramı ile oynuyor. Matematikte kullanılan “Tesseract Küpü”ne yaptığı oyunlu gönderme ile asılı bir küp formunda yerleşen hafıza parçaları, tekrar eden akustik ve ışık kurgusu ile desteklenerek “zamansızlık ve mekânsızlık” eşiğiyle ilgili bir tecrübe başlatıyor.

“The Recursion Project: Levh-i Mahfuz” KÜME Vakfı tarafından desteklenmektedir ve 29 Haziran 2025 tarihine dek Londra’da Somerset House’da 1 Numaralı galeride, @londondesignbiennale kapsamında ziyarete açık olacaktır.

https://kumevakfi.org/tr/

https://www.instagram.com/kulturmedeniyet/

Melek Zeynep Bulut Hakkında Güncel Bilgi:

Melek Zeynep Bulut, çalışmalarını İstanbul ve Londra’da sürdüren multidisipliner sanatçı ve tasarımcıdır.

Bulut’un çalışmaları mekân, deneysel mimarlık, algısal kurgular ve görsel sanatların bir sentezidir. Maddenin çok katmanlı yapısını, insan duyularını, hareketleri performe etmeyi, bilinci merkeze alarak, varoluşun ve öznelliğin mekân tarafından nasıl şekillendiğini araştırır ve sergiler. Deneysel mimarlık, heykel, yerleştirme, fotoğraf, performans, resim ve video sanatları arasında çok dilli bir üretim tekniğini benimser.

Yakın zamanda gerçekleştirdiği “Duo” adlı yerleştirmesi, 2024 Londra Tasarım Festivali’nin Landmark Projesi olarak sergilendi ve bu sergilemeyle sanatçı uluslararası sahnedeki varlığını daha da güçlendirdi. Bir önceki yıl, 2023 Londra Bienali’nde Türkiye’yi temsil ettiği “Açık Yapıt” adlı eseri “kavramsal berraklığı ve şiirsel malzeme dili” vurgusuyla eleştirmenlerden büyük övgü aldı. Her iki eser de sanat profesyonelleri ve sanatseverler tarafından ilgi topladı ve sanatçı London Design Biennale 2023 Public Award, Red Dot: Design Concept, Createurs Design Award: Sanat ve Tasarım Kürasyonunda Mükemmeliyet, A’Design Award ve son olarak D’Arc: Best Bespoke Art ödüllerinin sahibi oldu.

Melek’in çalışmaları mekân ve algı arasında köprüler kurarak insan deneyimini şekillendiren olasılıklar üzerine düşünmeye davet ediyor.

www.melekzeynep.com

https://www.instagram.com/melekzb/

https://londondesignbiennale.com/pavilions/2025/melek-zeynep-bulut

Detaylı bilgi ve söyleşi talepleri için lütfen iletişime geçiniz:

Burcu Dimili


burcudimili@gmail.com

+90 (554) 458 33 13

 

 

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.