Dolar 39,5679
Euro 45,4626
Altın 4.284,38
BİST 9.102,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 32 °C
Açık

Nâzım Hikmet’in Hayat Hikayesi ve Hakkında Bilinmeyenler | Cemil Uçar

04.06.2025
18
A+
A-
Nâzım Hikmet’in Hayat Hikayesi ve Hakkında Bilinmeyenler | Cemil Uçar

Nazım Hikmet, Çeşitli gazete ve dergilerde yazıları, şiirleri yayınlanır. Kitapları basılır. Siyasal ve entelektüel yaşamda aktif bir rol üstlenen, şiirleri ders kitaplarına giren, oyunları devlet tiyatrolarında oynanan, ama kovuşturmalardan da kurtulamayan, ünlü Türk yazar ve şair…

Hikmet Bey ve Celile Hanım’ın oğlu Nâzım Hikmet15 Ocak 1902‘de Selânik‘te dünyaya gelir. Babası Hikmet Bey, çeşitli illerde valilik yapmış olan Nâzım Paşa‘nın oğludur. Osmanlı Hariciyesi’nde çeşitli memurluklar ve Matbuat Umum Müdürlüğü görevinde bulunmuştur. Annesi Celile Hanım ise, dilci Enver Paşa ile Leylâ Hanım‘ın kızıdır. İlk kadın ressamlarımız arasında anılan Celile Hanım, kültürlü, sanatçı ruhlu bir kadındır…

Küçük Nâzım, ilk eğitimini annesi ve sıkça şiirli toplantılar düzenleyen, kendisi de bir mevlevi şairi olan büyükbabası Nâzım Paşa‘dan alır. Henüz on bir yaşındayken ilk şiirini yazar…

Orta öğrenimini Galatasaray ve Nişantaşı Sultanileri‘nde gören Nâzım1915 yılında Bahriye Mektebi‘ne girer. 1918 yılında ilk kez bir dergide şiiri yayınlanır. Bu bir aşk şiiridir. Ancak, İstanbul‘un işgaliyle birlikte yerini yurtsever nitelikte şiirlere bırakır…

Mezuniyetine üç ay kala, geçirdiği bir hastalık nedeniyle Bahriye‘den ayrılır. Bir grup arkadaşıyla Anadolu‘ya geçer. Ankara Hükümeti‘nin görevlendirmesiyle arkadaşı Vâlâ Nurettin ile birlikte Bolu‘da öğretmenlik yapar. Daha sonra kısa aralıklarla iki kez Moskova‘ya gider. İlkinde iki yıl kalır.

Rusya‘da gerçekleştirilen ihtilale tanık olur. Doğu Emekçileri Komünist Üniversitesi (KTUV)‘de ekonomi-politik öğrenimi görür. İkincisi ise kureğe konulma cezasının verildiği dava nedeniyle zorunlu bir göçmenliktir. Bu kez daha önce öğrenci olduğu üniversitede çevirmenlik ve asistanlık yapar. Ceza Yasası’ndaki değişiklik nedeniyle 1928 yılında ülkeye döner. Kısa bir süre cezaevinde kaldıktan sonra serbest bırakılır.

Nazım Hikmet’in Rusya günlerinden bir fotoğraf

Çeşitli gazete ve dergilerde yazıları, şiirleri yayınlanır. Kitapları basılır. Siyasal ve entelektüel yaşamda aktif bir rol üstlenen ünlü bir şairdir. Şiirleri ders kitaplarına girer, oyunları devlet tiyatrolarında oynanır ama kovuşturmalardan da kurtulamaz… Sık sık gözaltına alınır, yargı önüne çıkarılır. Onun etkileyici gücü, kimi çevreleri ürkütmektedir… Düzmece davalarla yaşamının on yedi yılı hapishanelerde geçer. 1950 yılında, ulusal ve uluslararası düzeyde düzenlenen kampanyalar sonunda çıkarılan Genel Af Yasası‘yla serbest kalır.

Ne var ki yaşamına yönelik komplolar nedeniyle tekrar yurtdışına çıkar. Ve ölene dek yurduna, halkına, sevenlerine hasret şiirleri yazacağı göçmenlik yılları başlar..

Bu dönemdeUluslararası Barış Ödülü sahibi olarak barış hareketi içinde aktif roller üstlenir. Dünya Barış Konseyi Başkanlık Divanı‘na seçilir. Ünlü ŞostokoviçCharlie Chaplin ve E),ğ️(*)ve Fransız Parlamentosu Başkanı Eduard Heriot‘a Uluslararası Barış Ödülü’ü veren jürinin başkanlığını yapar.

Cezaevi yıllarından kalan hastalıklar, onu rahat bırakmaz ve acılı yüreği 3 Haziran 1963 günü sabahı Moskova‘daki evinde son nefesini verir.

“…yazılarım otuz kırk dilde basılır / Türkiye’mde Türkçemle yasak” dediği şiirleri ancak ölümünden sonra ülkesinde yayınlanır.

Haber Kaynağı: https://haberkontak.com/nazim-hikmetin-hikayesi-ve-cok-bilinmeyenler/

 

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.