Dolar 38,4435
Euro 43,7038
Altın 4.079,85
BİST 9.374,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 24 °C
Hafif Yağmurlu

Victoria Döneminin Londra’sı

15.04.2025
19
A+
A-
Victoria Döneminin Londra’sı

Viktorya Dönemi Yoksulluğu: Dört Kuruşluk Tabut ve İki Kuruşluk Akşamdan Kalma.

Viktorya dönemi Londra’sında yoksulluk oldukça yaygındı. Geç Viktorya döneminde, fakirler için “dört kuruşluk tabut” adı verilen uyuma düzeni yaygın bir uygulamaydı. Bu, insanların dar bir tabut benzeri kutuda uyumasını sağlayan ucuz bir konaklama şekliydi. Üstelik bu koşullarda uyumak zaten yeterince zorken, erkeklere battaniye yerine su geçirmez muşamba verilirdi.

Daha az paran varsa, yani sadece iki kuruşun varsa, bir ip boyunca dizilmiş banklardan birinde oturarak uyuyabilirdin. Uykuya daldığında ip seni düşmekten korurdu. Bu düzenlemeye “iki kuruşluk akşamdan kalma” denirdi. Günümüzde “akşamdan kalma” (hangover) terimi alkolle ilişkilendirilse de, aslında bu kelimenin kökeni 19. yüzyıla kadar uzanır. İlk olarak, bir toplantıdan ya da işten yarım kalan kısımları tanımlamak için kullanılmıştır. Ancak 1904 yılına kadar alkolle bağlantılı bir anlam kazanmaya başlamıştır.

Yani daha açık bir ifadeyle söyleyecek olursak;
“Hangover” kelimesi günümüzde alkol sonrası hissedilen rahatsızlık anlamında kullanılıyor. Ancak 19. yüzyılda bu kelime, “yarım kalmış işler” veya “önceki olayların sonraki etkileri” gibi daha geniş bir anlam taşıyordu.

“İki kuruşluk akşamdan kalma” (two-penny hangover) denilen uyuma şeklinin, bu kelimenin alkolle ilgili anlamını doğurduğu iddia edilse de, bu doğru değildir. Aslında, kelimenin alkolle bağlantısı 1904’ten itibaren yaygınlaşmaya başlamıştır. Yani Viktorya dönemindeki ipte uyuma uygulaması, “hangover” kelimesinin kökeni değildir; sadece tesadüfen aynı kelime kullanılmıştır.

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.